O Μπασέσκου, νέος πρόεδρος στη Ρουμανία

O Μπασέσκου, νέος πρόεδρος στη Ρουμανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δήμαρχος του Βουκουρεστίου Τραϊάν Μπασέσκου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας, καθώς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής επικράτησε του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντριάν Ναστάζε. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο Μπασέσκου, που υποστηρίχθηκε από κεντροδεξιό συνασπισμό κομμάτων επικράτησε του Σοσιαλιστή, πρώην κομμουνιστή, Ναστάζε συγκεντρώνοντας το 51,23% των ψήφων. O Μπασέσκου, τον οποίο συνεχάρη τηλεφωνικώς ο αντίπαλός του, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την φτώχεια και τη διαφθορά, να προωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την E.E. και να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου.

«Προτεραιότητά μου είναι ο σχηματισμός, το συντομότερο δυνατόν, κυβέρνησης ικανής να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ρουμανίας στην E.E.». Ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, καθώς από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου δεν προέκυψε κόμμα που να συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ναστάζε έχει 189 έδρες στην Βουλή και την Γερουσία, επί συνόλου 469 εδρών, ο συνασπισμός του Μπασέσκου 161 έδρες, τρίτο είναι το ακροδεξιό κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας με 69 έδρες και τέταρτο το Ουγγρικό Κόμμα με 32 έδρες. Δεκαοκτώ έδρες καταλαμβάνουν εκ του Συντάγματος ομάδες μειονοτήτων. O Ναστάζε, παρά την παραδοχή της ήττας του, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ουγγρικό κόμμα και κάποιους εκπροσώπους των μειονοτήτων. «Απολαμβάνουμε ήδη της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο και υπογραμμίζουμε ότι η Ρουμανία δεν επιτρέπεται να χάσει χρόνο, λόγω του στόχου της ένταξης στην E.E. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον νέο πρόεδρο και ελπίζουμε ότι και αυτός θα υποστηρίξει την επόμενη κυβέρνηση». Ομως μετά τη νίκη του Μπασέσκου τόσο το Ουγγρικό Κόμμα, όσο και οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν τον συνασπισμό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης του πρώην δημάρχου. O αρχηγός του Ουγγρικού Κόμματος Μπέλα Μάρκο δήλωσε ότι ενώ μέχρι τώρα το κόμμα υποστήριζε τους σοσιαλιστές θα επανεξετάσει την κατάσταση. Οι όροι που θέτει το Ουγγρικό Κόμμα προκειμένου να υποστηρίξει κάποιο από τα δύο πρώτα κόμματα είναι η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας, η απόρριψη οποιασδήποτε σχέσης με τους ακροδεξιούς και η αναγνώριση των συμφερόντων της ουγγρικής μειονότητας. Το μικρό Ουμανιστικό Κόμμα επίσης απέσυρε την υποστήριξή του προς τους Σοσιαλιστές. Υποστηριζόμενος από τα δύο αυτά κόμματα και τους 18 βουλευτές των μειονοτήτων ο συνασπισμός της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης συγκεντρώνει 239 έδρες και αποκτά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξε ότι το εκλογικό σώμα χωρίστηκε σύμφωνα με την κοινωνική τάξη, την ηλικία και τον τόπο διαμονής. Παραδόξως ο, συντηρητικότερος του Ναστάζε, Μπασέσκου υποστηρίχθηκε από τους νέους των αστικών κέντρων και από την μεσαία τάξη. Αντιθέτως ο Ναστάζε συγκέντρωσε την προτίμηση των μεγαλυτέρων σε ηλικία, τους φτωχούς και τους κατοίκους της υπαίθρου, παρόλο που αυτοί δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις με την προοπτική ένταξης στην E.E. O Μπασέσκου ως πρόεδρος έχει την εξουσία να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό και να διαλύσει τη Βουλή εντός 60 ημερών εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή