Ασκούν πίεση στις ΗΠΑ για μείωση ρύπων

Ασκούν πίεση στις ΗΠΑ για μείωση ρύπων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. O επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου επιστημόνων του OHE που μελετά τις αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος διέψευσε κατηγορηματικά χθες τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι «η επιστήμη» δεν υποστηρίζει την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το πρωτόκολλο του Κιότο «πηγάζει από την ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές. Επ’ αυτού δεν τίθεται θέμα», είπε ο Ραζέντρα Πατσαουρί, πρόεδρος της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΙΡCC).

Οι ΗΠΑ, που εκπέμπουν το 36% των ρύπων του βιομηχανικού κόσμου και το 25% των συνολικών ρύπων του πλανήτη, είναι η μόνη βιομηχανική χώρα, μαζί με την Αυστραλία, που αρνείται να μειώσει τα επίπεδα των ρύπων. Προτού αναχωρήσει για το Μπουένος Αϊρες, όπου διεξάγεται σύνοδος για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ Χάρλαν Γουότσον είπε ότι η χώρα του θα δράσει ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, οι κλιματολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν προ πολλού συμφωνήσει ότι η καταγεγραμμένη συνεχιζόμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, πράγμα που επισήμανε χθες στον κ. Χάρλαν ο κ. Πατσαουρί.

«Η επιστήμη λέει ότι οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν», είπε ο Πατσαουρί. «Αυτό που ίσως περιβάλλεται από αβεβαιότητα και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι ποιος θα μειώσει πόσο». Στην τελευταία του έκθεση, το 2001, το IPCC ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες τον 21ο αιώνα θα αυξηθούν το λιγότερο 1,4 βαθμούς κελσίου και το πολύ 5,8 βαθμούς κελσίου.

Το πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κύριος εκ των οποίων είναι η μείωση ή όχι των εκπομπών ρύπων. Χθες, το κέντρο κλιματολογικών μελετών Χάντλι της βρετανικής κυβέρνησης, υπέβαλε στη σύνοδο έκθεση σύμφωνα με την οποία η άνοδος που αναμένεται στα τέλη του αιώνα είναι της τάξης των 2,8 βαθμών κελσίου. H άνοδος αυτή θα συντελεστεί αν οι συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα γίνουν διπλάσιες από τις σημερινές -ενδεχόμενο απολύτως ρεαλιστικό αν δεν μειωθούν οι συνεχιζόμενες εκμπομπές ρύπων.

Η σύνοδος του Μπουένος Αϊρες έγινε αφορμή για να ακουστούν μερικές ιδιαίτερα δυσάρεστες για τις ΗΠΑ προτάσεις, όπως αυτή που υπέβαλε η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth χθες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. H οργάνωση πρότεινε στην E.E. να επιβάλει δασμούς στα ενεργοβόρα προϊόντα των ΗΠΑ, όσο η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους παγκόσμιους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή