Εμβόλιο κατά καρκίνων του αίματος

Εμβόλιο κατά καρκίνων του αίματος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικότητα θα είναι στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, ένα εμβόλιο που θα βοηθά στην καταπολέμηση των αιματολογικών καρκίνων. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι, αν ευοδωθούν οι προσπάθειές τους, θα καταστεί δυνατός ο εμβολιασμός των υγιών δωρητών νωτιαίου μυελού και μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα των μοσχευμάτων.

Τα εμβόλια, που ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, χρησιμοποιούν, μετά από ειδική κατεργασία, κάποιο στοιχείο από καρκίνο του ασθενούς, και ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει και να καταστρέφει κύτταρα του μυελώματος.

Το μυέλωμα εμφανίζεται όταν τα πλασμοκύτταρα του νωτιαίου μυελού, που παράγουν αντισώματα, παρουσιάζουν βλάβη με αποτέλεσμα τον εκτός ελέγχου πολλαπλασιασμό τους και την υπερβολική παραγωγή ενός αντισώματος. Ακόμα και με τη χορήγηση της κατάλληλης χημειοθεραπείας και τη μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού, οι ασθενείς δεν επιβιώνουν για περισσότερο από δύο ως τέσσερα χρόνια από την στιγμή της διάγνωσης. Το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε υγιείς και ασθενείς εθελοντές.

Οπως αναφέρει ο δρ Μάικλ Μπίσοπ, ερευνητής του αντικαρκινικού ινστιτούτου, με τις συμβατικές μεταμοσχεύσεις νωτιαίου μυελού πραγματοποιείται μεταφορά ενός νέου, υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος που «χαρίζει» στον άρρωστο την ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων. H αποτελεσματικότητα της μεθόδου δεν είναι εγγυημένη. Κατά τους Αμερικανούς ερευνητές εμβολιασμός του υγιούς δότη νωτιαίου μυελού πριν από τη μεταμόσχευση, θα του χαρίσει ανοσία όσον αφορά αυτή τη μορφή καρκίνου. Ετσι όταν τα μεταμοσχευμένα κύτταρά του βρεθούν αντιμέτωπα με τα κύτταρα του μυελώματος του αρρώστου, θα τα καταστρέψουν. Ακόμα όταν χορηγείται σε ασθενείς, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ηθικά προβλήματα

Ο δρ Μπίσοπ αναγνωρίζει τα ηθικά προβλήματα που παρουσιάζει ο εμβολιασμός υγιών δοτών αλλά όπως αναφέρει το εμβόλιο βασίζεται σε μία πρωτεΐνη, φυσικό παράγωγο των καρκινικών κυττάρων, που είναι ασφαλής για τον μελλοντικό δότη. «H γοητεία της προσέγγισης έγκειται στο ότι το εμβόλιο καταστρέφει τα κύτταρα του μυελώματος ενώ παραμένουν ανέπαφα τα υγιή. Είμαστε ευχαριστημένοι με τα αρχικά αποτελέσματά του. Ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια -αν τελικά όλα πάνε καλά- θα αποτελεί ένα ακόμη όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου», κατέληξε ο Αμερικανός ερευνητής.

Ο Βρετανός καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, πρόεδρος της αντικαρκινικής μονάδας στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον που χρηματοδοτεί η οργάνωση Cancer Research UK, πιστεύει ότι τα ηθικά προβλήματα που αναφέρει ο συνάδελφός του στην πραγματικότητα δεν υφίστανται αφού το δραστικό στοιχείο του εμβολίου βάλλει μόνο εναντίον ενός συγκεκριμένου αντιγόνου, ενός στόχου, που ανιχνεύεται αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς και συνεπώς παραμένει ανενεργό στον οργανισμό του εμβολιασμένου δότη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή