ΗΠΑ – Ισραήλ στηρίζουν διπλωματική λύση στο Ιράν

ΗΠΑ – Ισραήλ στηρίζουν διπλωματική λύση στο Ιράν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμο στάδιο εισέρχονται αυτήν την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας με το Ιράν για το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ στηρίζουν, προς το παρόν, τη διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

«Χρειάζονται πολλά χρόνια»

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι το Ιράν χρειάζεται ακόμη πολλά χρόνια μέχρι να είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ότι «ο πρόεδρος Μπους χειρίζεται το θέμα του Ιράν και έχει επιλέξει τη διπλωματική οδό». Και ο αντιπρόεδρος κ. Τσένι δήλωσε, την Κυριακή, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διπλωματική προσπάθεια των Ευρωπαίων, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν άλλη λύση. «Στηρίζουμε την καλόπιστη προσπάθεια των Ευρωπαίων συμμάχων μας ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα διπλωματικώς. Δεν έχουμε αποκλείσει εναλλακτικές λύσεις, αλλά προφανώς υποστηρίζουμε, σοβαρά, τη διπλωματική επίλυση του προβλήματος».

Οι δηλώσεις αυτές των κυρίων Τσένι και Ράμσφελντ συνδυάζονται με τις δηλώσεις της κ. Ράις η οποία ερωτώμενη, την προηγούμενη εβδομάδα, αν η στρατιωτική επέμβαση κατά της Τεχεράνης είναι πιθανή, απάντησε διπλωματικά λέγοντας ότι «η ερώτηση δεν είναι στο πρόγραμμα, προς το παρόν».

Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός των Εξωτερικών έλαβε, κατά την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, και την υποστήριξη του Ισραήλ προς την διπλωματική λύση. O Ισραηλινός ομόλογός της δήλωσε την Δευτέρα, μετά την συνάντηση του με την κ. Ράις, ότι «προς το παρόν, οι προσπάθειες πρέπει να είναι διπλωματικές». «O πλέον αποδεκτός από εμάς και τους Αμερικανούς τρόπος για να δράσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματική οδό ώστε να φέρουμε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE και να επιβάλουμε κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Μοφάζ.

Ο υπεύθυνος των Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χαβιέ Σολάνα, υπερασπίστηκε χθες τις διαπραγματεύσεις της Ενωσης με την Τεχεράνη, επιμένοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Αποδέσμευση κεφαλαίων

«Η διπλωματική οδός που ακολουθούμε είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν», τόνισε ο κ. Σολάνα. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί, αν και δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, «υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε».

Ο πανίσχυρος πρώην πρόεδρος του Ιράν κ. Ραφσαντζανί, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «USA Today» δήλωσε δυσαρεστημένος με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτές των Αμερικανών. «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο των συνομιλιών, αλλά παρόλα αυτά είμαι ευχαριστημένος που διεξάγονται». O κ. Ραφσαντζανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεσμεύσουν τα ιρανικά κεφάλαια, ύψους οκτώ δισ. δολαρίων, σε κίνηση καλής θέλησης, ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή