O έρωτας είναι αρρώστια… που σκοτώνει

O έρωτας είναι αρρώστια… που σκοτώνει

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ερωτας είναι, θα περάσει», λέμε όποτε είμαστε εξομολογητές ερώτων που δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Γι’ αυτούς έχουν χυθεί ωκεανοί δακρύων και ποταμοί μελάνης καθώς αποτελούν την επιτομή του ρομαντικού ιδεώδους. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών ψυχολόγων, οι «επιπλοκές» για όσους υποφέρουν από… έρωτα, είναι πολύ σοβαρότερες από ό,τι είχε αρχικώς αξιολογηθεί.

Φονική νόσος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, η «ραγισμένη καρδιά» μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Πρόκειται για πραγματική σοβαρή νόσο λένε οι Βρετανοί -ζητώντας από την ιατρική κοινότητα να τη λάβει στα σοβαρά. Επί αιώνες, η μανία, η κατάθλιψη και η ψυχαναγκαστική διαταραχή, που προκαλούνται από τον άνευ ανταποκρίσεως έρωτα, και αποτελούν ρομαντικό ιδεώδες θεωρούνταν φυσιολογική διανοητική κατάσταση και κατά συνέπεια ακίνδυνη, αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας κλινικός ψυχολόγος, δρ Φρανκ Τάλις. Τα τελευταία 200 χρόνια, ο άνευ ανταπόκρισης έρωτας και η ψυχοσωματική κατάρρευση που προκαλεί δεν κατατάσσει τον ερωτευμένο μεταξύ των ασθενών, επισημαίνεται στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Psychologist, το επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας. Οπως τονίζει ο δρ Τάλις, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, ο έρωτας συνδέεται με την «παραφροσύνη» αλλά -δυστυχώς- μόνο στους στίχους δημοφιλών τραγουδιών. Δυστυχώς, οι παθολόγοι, τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας και οι ψυχίατροι δεν παραπέμπουν στους κλινικούς ψυχολόγους, όσους ερωτοχτυπημένους και άκρως δυστυχείς αναζητούν εκεί βοήθεια για να γιατρέψουν την «ραγισμένη καρδιά τους». «Αν, όμως, κάποιος αναλύσει την ιατρική ορολογία που χρησιμοποιούν, θα διαπιστώσει ότι τελικά το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής δεν είναι παρά το ψυχικό τραύμα που έχει προκαλέσει ο έρωτας που δεν βρήκε ανταπόκριση. Συχνά, βλέπουμε στα ιατρεία άνθρωπους οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν την ένταση της αγάπης, που βλέπουν όλη τους τη ζωή να αποσταθεροποιείται όταν ερωτεύονται ή βλέπουν τον κόσμο τους να γκρεμίζεται όταν δεν βρίσκει ανταπόκριση ο έρωτάς τους». Μεταξύ των πιο χαρακτηριστών συμπτωμάτων είναι η μανία, η διαδοχή δηλαδή, περιόδων εξαιρετικής διάθεσης, αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και απόλυτης κατάθλιψης ή ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται με διαρκή έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του τηλεφώνου «μήπως» και το αντικείμενο του πόθου τηλεφωνήσει ή γράψει.

Σωματική κατάρρευση

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί παρατηρούν σωματική κατάρρευση του ατυχήσαντος, ο οποίος συχνά, ευτυχώς για λίγο, μεταβάλλεται σε σύγχρονη Μαργαρίτα Γκοτιέ. Δυστυχώς, καταλήγει το άρθρο, «ο πόνος του έρωτα» μπορεί ενίοτε να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονία. «Τελευταίως πραγματοποιούνται αρκετές μελέτες για τα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και γενικότερα αυτά των ερωτικών σχέσεων. Δυστυχώς, δεν έτυχε του επιστημονικού ενδιαφέροντος ο «ατελέσφορος έρωτας». Ομως πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το πρόβλημα και να διδαχθούμε από τους αρχαίους οι οποίοι το θεωρούσαν νόσημα και το θεραπεύαν όπως κάθε άλλη ασθένεια», κατέληξε ο δρ Τάλις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή