Κλωνοποιούν ανθρώπους

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «πατέρα» της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, χορηγήθηκε άδεια κλωνοποίησης ανθρωπίνων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς. O καθηγητής Ιαν Ουίλμουτ του Ινστιτούτου Ρόσλιν και οι επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου έλαβαν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στην κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων στοχεύοντας στη συλλογή εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων και τη χρήση τους στην έρευνα της νόσου των κινητικών νευρώνων. Είναι η δεύτερη φορά που η Ανώτατη Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας της Βρετανίας επέτρεψε σε ερευνητές να προχωρήσουν σε θεραπευτική κλωνοποίηση.

Νέες θεραπείες

Ο δρ Ουίλμουτ, ευχαριστώντας την Αρχή και δίχως να μπορεί να κρύψει τη χαρά του για τη χορηγηθείσα άδεια, και προφανώς αναφερόμενος στους τυχόν επικριτές του εγχειρήματός του, δήλωσε: «Το ανθρώπινο είδος, από την προϊστορία μέχρι σήμερα, αλλάζει το περιβάλλον στο οποίο ζει. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα των μεταβολών που επιφέραμε είναι θετικά. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων υποστηρίζουν το νέο ερευνητικό τομέα. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα μπορούμε χάρις στην έρευνά μας να ανακαλύψουμε νέες αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο των κινητικών νευρώνων αλλά και άλλων που σήμερα θεωρούνται ανίατες». Επίσης προσέθεσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα μελετηθούν, με τέτοια λεπτομέρεια, οι μηχανισμοί της νόσου.

Η θεραπευτική κλωνοποίηση, που έχει ερευνητικούς σκοπούς, επιτρέπεται από τη βρετανική νομοθεσία από το 2001 και η άδεια στο «δημιουργό» της Ντόλι, είναι η δεύτερη που χορηγείται από τη βρετανική Αρχή. H πρώτη έγκριση αφορούσε αίτηση ερευνητών του πανεπιστημίου του Νιούκασλ. Σημειώνεται ότι ομάδα του δρος Ουίλμουτ είναι η πρώτη που κατέθεσε αίτηση για να της επιτραπεί η θεραπευτική κλωνοποίηση. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλωνοποιημένα έμβρυα για να διαπιστώσουν στη συνέχεια κατά πόσον είναι δυνατή η δημιουργία νέων ιστών από τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ιστοί που τελικά θα αντικαταστήσουν όσα όργανα είχαν εμφανίσει βλάβες. H πρόταση του δόκτορος Ουίλμουτ διαφέρει από κάθε προηγούμενη καθώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέους υγιείς ιστούς – ανταλλακτικά. Αντιθέτως, επιθυμεί να κλωνοποιήσει έμβρυα που θα πάσχουν από τη νόσο των κινητικών νευρώνων, μεταφέροντας ενήλικα βλαστοκύτταρα από τους ασθενείς της νόσου και εμφυτεύοντάς τα σε ωάρια Στη συνεχεία, τα έμβρυα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για να μελετηθεί η εξέλιξη της ασθένειας. Επίσης, τα κύτταρα των κλώνων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή νέων φαρμάκων για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

Θα καταστρέφονται

Η νόσος των κινητικών νευρώνων προκαλείται από το θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ελέγχουν την κίνηση. Οι μισοί πάσχοντες από το νόσημα αποβιώνουν 14 μήνες, κατά μέσον όρο, μετά τη διάγνωση. H αδυναμία των μυών του προσώπου και του λάρυγγα καθιστά αδύνατη την ομιλία, την κατάποση και τη μάσηση.

Ο δρ Ουίλμουτ και στο παρελθόν απέκλεισε το ενδεχόμενο της δημιουργίας κλώνων που θα εξελιχθούν σε πλήρη έμβρυα και θα γεννηθούν, αφού όσα δημιουργηθούν στο Ινστιτούτο Ρόσλιν θα καταστρέφονται μόλις φτάσουν σε ηλικία δεκατεσσάρων ημερών. «Από τη στιγμή που θα συλλέξουμε τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για να τα καλλιεργήσουμε, θα καταστρέψουμε όλα τα υπόλοιπα», υπογράμμισε ο δρ Ουίλμουτ. Οι διαβεβαιώσεις του ερευνητή δεν έπεισαν τους πολέμιους της έρευνας. O Αντονι Οζίμιτς, γραμματέας της Εταιρείας για την Προστασία του Αγέννητου Παιδιού κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι έδωσε έγκριση «για κλωνοποίηση και φόνο» και προειδοποίησε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η χορήγηση άδειας για αναπαραγωγή κλωνοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή