Διχάζει η ανθρώπινη κλωνοποίηση

Διχάζει η ανθρώπινη κλωνοποίηση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Σε κοινή διακήρυξη για το μέλλον της ανθρώπινης κλωνοποίησης και της έρευνας στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, θα αποπειραθούν να καταλήξουν τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς επικρατούν δύο διαμετρικώς αντίθετες προσεγγίσεις. Ειδική επιτροπή που συστήθηκε από τη γενική συνέλευση του οργανισμού τον Νοέμβριο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη σύνταξη ανακοίνωσης η οποία θα καθοδηγήσει τα κράτη-μέλη στην υιοθεσία νομοθεσίας για την κλωνοποίηση και ταυτόχρονα θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. H γενική συνέλευση του OHE εγκατέλειψε πέρυσι την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινώς αποδεκτής -και νομικώς δεσμευτικής- συνθήκης εξαιτίας των απολύτως αντιθέτων θέσεων που λαμβάνουν τα κράτη επί του θέματος.

Ενα προσχέδιο της συνθήκης, υπέρ του οποίου έχει συνταχθεί η Κόστα Ρίκα, οι ΗΠΑ και 60 ακόμα μέλη του διεθνούς οργανισμού, κατά κύριο λόγο, από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, προτείνει την πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής κλωνοποίησης. Ανάλογο προσχέδιο που στηρίζεται από το Βέλγιο και 20 ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, απαγορεύει την αναπαραγωγική κλωνοποίηση αλλά αφήνει την κυβέρνηση κάθε κράτους να αποφασίσει κατά πόσο επιτρέψει την θεραπευτική κλωνοποίηση.

Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινώς αποδεκτή λύση. Μπροστά στο δυσεπίλυτο πρόβλημα, η επιτροπή νομικών θεμάτων του OHE αποφάσισε -χωρίς να ζητήσει την ψήφο της γενικής συνέλευσης των κρατών-μελών- να προχωρήσει στη σύνταξη πολιτικής διακήρυξης και όχι δεσμευτικής συνθήκης. Ηδη, ως «βάση» για τις διαπραγματεύσεις έγινε δεκτό προσχέδιο της διακήρυξης το οποίο προτάθηκε από την Ιταλία. H συζήτηση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο προσχέδιο, τα κράτη-μέλη καλούνται να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν εθνική νομοθεσία με την οποία θα απαγορεύεται η δημιουργία ανθρώπινης ζωής με τη μέθοδο της κλωνοποίησης και ταυτόχρονα θα απαγορεύει την εφαρμογή Γενετικής Μηχανικής που δεν θα «συμβάλει στη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Το Βέλγιο αντιτίθεται στη χρήση του όρου «ανθρώπινη ζωή», καθώς διατυπώνονται φόβοι ότι θα ερμηνευθεί κατά τρόπο ώστε να απαγορεύεται ακόμα και η θεραπευτική κλωνοποίηση. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένονται να είναι ιδιαίτερα σκληρές μέχρις ότου καταλήξουν σε κοινώς αποδεκτό κείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή