Μίμας, φεγγάρι γεμάτο αινίγματα

Μίμας, φεγγάρι γεμάτο αινίγματα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι φεγγάρι αλλά διαστημικός σταθμός. Ή μάλλον είναι φεγγάρι και θα μπορούσε να γίνει διαστημικός σταθμός. O δορυφόρος του Κρόνου Μίμας έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον διαστημικό σταθμό Death Star, που κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά του στον… Πόλεμο των Αστρων. Ερευνητές της NASA έδωσαν στη δημοσιότητα μία ακόμα εικόνα του Μίμα, που ελήφθη από το διαστημόπλοιο Κασίνι, που ως γνωστόν διαγράφει τροχιά γύρω από αυτόν τον κοσμικό άρχοντα των δακτυλιδιών, τον Κρόνο. O Μίμας είναι από τους εγγύτερους στον πλανήτη φυσικούς δορυφόρους. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ένας γιγαντιαίος κρατήρας διαμέτρου 168 χιλιομέτρων και βάθους 9,6 χλμ. που καταλαμβάνει το ένα τρίτο, περίπου, της διαμέτρου του φεγγαριού αυτού. Κατά πάσα πιθανότητα -λένε οι αστρονόμοι- δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση κάποιου αστεροειδούς. Ακόμα και στην αντιδιαμετρική πλευρά του Μίμα μπορεί κανείς να εντοπίσει ρωγμές που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδούς. Αν, λοιπόν, αυτός είχε μεγαλύτερο μέγεθος ή μεγαλύτερη ταχύτητα ο Μίμας κατά πάσα πιθανότητα θα είχε κοπεί στη μέση. Στο κέντρο του κρατήρα υπάρχει ένα βουνό, με ύψος ανάλογο του δικού μας Εβερεστ. Και αυτό δημιουργήθηκε εξαιτίας της πρόσκρουσης του αστεροειδούς όταν το κονιορτοποιημένο και λιωμένο υλικό αναπήδησε ακριβώς όπως μία σταγόνα νερό που πέφτει σε επιφάνεια.

Η επιφάνεια του Μίμα είναι παγωμένη, καθώς η τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από τον Ηλιο δεν επιτρέπει να έχει θερμοκρασία υψηλότερη των -200 βαθμών Κελσίου. H μικρή του πυκνότητα, λένε οι ερευνητές, υποδεικνύει ότι το φεγγάρι αποτελείται κατά κύριο λόγο από πάγο. Οι περισσότεροι κρατήρες του Μίμα έχουν όνομα ηρώων του Κάμελοτ, εκτός από τον μεγαλύτερο που έλαβε το όνομα του σερ Ουίλιαμ Χέρσελ, του αστρονόμου που τον ανακάλυψε το 1789.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή