Επανεξελέγησαν οι κομμουνιστές στη Μολδαβία

Επανεξελέγησαν οι κομμουνιστές στη Μολδαβία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την παραμικρή έκπληξη ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία με την άνετη επανεκλογή του Κομμουνιστικού Κόμματος το οποίο έλαβε ποσοστό 46,1%. Δεύτερο κόμμα στις προτιμήσεις των Μολδαβών και με μεγάλη διαφορά από το πρώτο, ήρθε με 29% ο Δημοκρατικός Συνασπισμός Μολδαβίας, ενώ τρίτοι ήρθαν οι Χριστιανοδημοκράτες με 10%. Με τη νίκη του αυτή το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαμβάνει 55 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου του Κισινάου, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει την άνεση να περνάει οποιοδήποτε νομοσχέδιο επιθυμεί, ενώ για την ιστορία, είναι το μοναδικό πλέον κομμουνιστικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη που παραμένει στην εξουσία. Αντίθετα, για την επανεκλογή του νυν προέδρου της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βoρόνιν οι κομμουνιστές είναι αναγκασμένοι να συμμαχήσουν με ένα από τα δύο άλλα κόμματα που κατάφεραν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, μιας και το Σύνταγμα της Μολδαβίας ορίζει ότι για την εκλογή προέδρου απαιτούνται 61 έδρες.

Αλλαξε στρατόπεδο

Ο Βορόνιν, παλαιός φίλος της Μόσχας ανήκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην άμεση σφαίρα επιρροής του προέδρου Πούτιν. Τελευταίως όμως αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και να κάνει στροφή 360 μοιρών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. H απόφαση αυτή, καθώς και σειρά ενεργειών, όπως η στάση της Μολδαβίας στο θέμα της Υπερδνειστερίας και η σύμπλευσή της με την Ουκρανία και τη Γεωργία, δύο χώρες που έχουν γίνει το «κόκκινο πανί» φαίνεται πως ενόχλησαν τη Μόσχα.

Για το λόγο αυτό, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, βουλευτές της ρωσικής Δούμας κατέθεσαν αίτημα προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητούν την επιβολή σκληρών κυρώσεων εις βάρος της Μολδαβίας. Σύμφωνα με τους Ρώσους βουλευτές, αυτή πρέπει να «τιμωρηθεί» για την «αδιάλλακτη στάση» του Βορόνιν απέναντι στη ρωσόφωνη Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, στην οποία κατοικεί ρωσική μειονότητα και σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα. H απέλαση Ρώσων πολιτών τις παραμονές των εκλογών, η αλληλουχία αντιρωσικών δηλώσεων, η απόφαση των μολδαβικών αρχών να απαγορεύσουν την παρουσία παρατηρητών από την KAK στις εκλογές, τέλος η απέλαση 46 Λευκορώσων παρατηρητών, οδήγησαν την κατάσταση στα άκρα.

«Σιγοβράζει» η κρίση

Φανατικός υποστηρικτής της πρότασης για επιβολή κυρώσεων είναι, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και γνωστός εθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Αυτός εμφανίστηκε σκληρότερος απ’ ό,τι συνήθως και πρότεινε την είσοδο Μολδαβών στη ρωσική επικράτεια μόνο με βίζα, απέλαση των Μολδαβών εργατών, καθώς και διακοπή εισαγωγής μολδαβικών προϊόντων στη Ρωσία. H ρωσική κυβέρνηση έχει ένα δεκαπενθήμερο για να μελετήσει τη πρόταση των βουλευτών. H αποδοχή της πρότασης ή η επικράτηση των ακραίων απόψεων Ζιρινόφσκι θα πυροδοτήσουν πιθανότατα σοβαρή κρίση στη Μολδαβία. Διότι ο μεγαλύτερος όγκος Μολδαβών μεταναστών, στη Ρωσία, θα πρέπει να επιστρέψει, ενώ η πρόταση για διακοπή των εισαγωγών θα αποτελέσει καίριο πλήγμα, αφού η Ρωσία είναι, με ποσοστό 40%, ο κυριότερος εμπορικός της εταίρος. Το μόνο που μπορεί να παγώσει τις κυρώσεις της Ρωσίας απέναντι στη Μολδαβία, είναι ο αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή των Ρώσων που ζουν εκεί και υπολογίζονται στο 13% του μολδαβικού πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT