Οι τελευταίες ώρες του Γ΄ Ράιχ

Οι τελευταίες ώρες του Γ΄ Ράιχ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– «Αργά το βράδυ της 8ης Μαΐου 1945, μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του απελευθερωμένου Βερολίνου, μεταφέροντας τη σοβιετική αντιπροσωπεία, που θα δεχόταν τη συνθηκολόγηση της Βέρμαχτ. Λίγο αργότερα, αμερικανικό αεροσκάφος μετέφερε τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ με τρίτο μεταγωγικό η γερμανική αντιπροσωπεία, με τον στρατάρχη Κάιτελ επικεφαλής, έφθανε στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο. H αυστηρή και επίσημη τελετή υπογραφής της συνθηκολόγησης ήταν σύντομη, ενώ θορυβώδης γιορτή με άφθονη βότκα και μουσική ακολούθησε, μετά την αποχώρηση των Γερμανών αξιωματικών.

Οι τελευταίες ημέρες του ναζιστικού Βερολίνου θυμίζουν εκείνες κάθε δικτατορίας που καταρρέει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τελευταίοι WaffeSS, που αντιστάθηκαν μέσα στην Καγκελαρία και στον Ζωολογικό Κήπο της γερμανικής πρωτεύουσας δεν ήταν Γερμανοί, αλλά Γάλλοι, Βέλγοι, Λεττονοί, Ρώσοι και Δανοί και ανήκαν στις μεραρχίες SS «Καρλομάγνος» και «Νόρντλαντ». Τα τελευταία ναζιστικά θύματα της χιτλερικής ευρωπαϊκής ενοποίησης λέγονταν Ευγένιος Βαρλό, Νικολά Απολό και Περ Σόρενσεν. «O Γάλλος λοχίας των SS, Ανρί Φενέ, που πιάστηκε αιχμάλωτος από άνδρες της 8ης Στρατιάς του στρατάρχη Τσούικοφ, είπε ότι το μόνο που τους κράτησε ζωντανούς ήταν ο ιερός σκοπός τους: να σταματήσουν τον κομμουνισμό».

– «Ομάδες θανάτου των SS εισέβαλαν σε σπίτια που είχαν κρεμάσει λευκές σημαίες στα μπαλκόνια κατά μήκος της λεωφόρου Κουρφούρστενταμ, δολοφονώντας τους άρρενες κατοίκους. Οι συνθήκες για τους Γερμανούς στρατιώτες είχαν γίνει αφόρητες, καθώς τους ήταν αδύνατο να βρουν καθαρό νερό. Αναγκάζονταν έτσι να πίνουν από τα στάσιμα νερά των καναλιών της πόλης. H εξάντληση και ο συνεχής ρωσικός βομβαρδισμός οδήγησε πάρα πολλούς στην παράνοια. H οσμή της αποσύνθεσης διέρρεε από τα συντρίμμια, ενώ μάχες σώμα με σώμα συνεχίζονταν στους δρόμους.

Η κορύφωση στην παρέλαση της νίκης στη Μόσχα την 9η Μαΐου ήλθε όταν 200 Σοβιετικοί βετεράνοι κατευθύνθηκαν ο ένας μετά τον άλλον στο μαυσωλείο του Λένιν, πάνω από το οποίο στεκόταν ο Στάλιν και πέταξαν στα πόδια του Σοβιετικού ηγέτη τα ναζιστικά λάβαρα που λίγες ημέρες νωρίτερα ανέμιζαν πάνω από την κατεχόμενη Ευρώπη».

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Αντονι Μπίβορ «H πτώση του Βερολίνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή