Αποχρωσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιατρική δεοντολογία

Οταν η νάρκωση στις εγχειρήσεις αποδεικνύεται ανεπαρκής, αρχίζουν οι μπουνιές. Τη σκληροπυρηνική αυτή μέθοδο αντί της παραδοσιακής ένεσης επέλεξε Ιάπωνας χειρουργός προκειμένου να ακινητοποιήσει ασθενή, ο οποίος θέλησε να την κοπανήσει την ώρα της επέμβασης. «Σταματήστε, θέλω να πάω σπίτι μου», ήταν η πρώτη κουβέντα του αρρώστου μόλις άνοιξε τα μάτια του μετά την αποτυχημένη νάρκωση. Εξοργισμένος ο γιατρός του απάντησε «Σκάσε!» και του «έχωσε» ένα μπουκέτο. Πάντως ο χειρουργός αναγνώρισε ότι η πρακτική ήταν μάλλον άκομψη και ζήτησε συγνώμη. Τελικά ο ασθενής δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο να αναρρώσει από την εγχείρηση, αλλά το τραύμα στο μέτωπο παρέμεινε παράσημο στο σώμα του να του θυμίζει πως ορισμένες φορές καλύτερα να κάνεις τον ψόφιο κοριό. Μετά τα ράντζα στους διαδρόμους, το χάος των εφημεριών, την ψώρα στο Λαϊκό, ώρα είναι να αρχίσουν οι εγχώριοι χειρουργοί το μποξ. Τουλάχιστον οι ασθενείς θα γλιτώσουν τα έξοδα των αναισθησιολόγων.

Βερολινέζικες διαστροφές

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, απέρριψε τις επικρίσεις για την επίσημη υποδοχή ενός σαδομαζοχιστικού φεστιβάλ, που αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες με σεξουαλικές ιδιαιτερότητες στη γερμανική πρωτεύουσα. «Το πρώτο Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στο αγνό πάθος για ζωή», ήταν η επίμαχη δήλωσή του εν όψει του φεστιβάλ, που προκάλεσε τα πυρά της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας του δικού του κόμματος, των σοσιαλδημοκρατών. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν κυρίως για έλλειψη καλού γούστου και όχι τόσο για προκλητική συμπεριφορά, αλλά ο δήμαρχος, ο οποίος παραδέχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια ότι είναι και ο ίδιος γκέι, πιστεύει ότι η έλευση χιλιάδων σεξοτουριστών για το φεστιβάλ θα ενισχύσει το προφίλ της πόλης ως δημοφιλούς ταξιδιωτικού προορισμού. H Αθήνα πάντως δεν έχει καμία τύχη σε αυτόν τον τομέα. Το Gay Parade της ήταν ίσως η πιο μίζερη και παρακμιακή διοργάνωση της πόλης. Μάλλον θα μας πάρει καμιά 50αριά χρόνια ακόμη να αποκτήσουμε το θάρρος που χρειάζεται για να διατρανώσουμε τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις. Εκτός πια αν η χώρα έχει κατακλυσθεί από σκληρούς άντρες-λατίνους εραστές.

Κράτος-προξενήτρα

Ενα ειδικό «ταμείο γάμου» ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σκοπεύει να συστήσει το Ιράν προκειμένου να βοηθήσει νέα άπορα ζευγάρια να παντρευτούν. Συχνά οι νέοι της χώρας διαμαρτύρονται ότι παρατείνουν την παραμονή τους στο πατρικό σπίτι, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά. H κυβέρνηση όμως αποφάσισε να αναλάβει ρόλο γραφείου συνοικεσίων και υποσχέθηκε πως θα διαθέσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα πετρελαϊκά της κέρδη για τη νέα της αποστολή. Συνεπώς όποιος Ιρανός δεν βρίσκει έτερον ήμισυ θα δικαιούται να φωνασκεί ότι «δεν υπάρχει κράτος».

Αμερικανική οπισθοδρόμηση

Κερδίζει έδαφος η θρησκευτική προσέγγιση της δημιουργίας στις ΗΠΑ έναντι της θεωρίας του Δαρβίνου, καθώς τα δύο τρίτα (64%) των Αμερικανών υποστηρίζουν πως θα πρέπει να διδάσκονται ταυτόχρονα στα σχολεία. O ίδιος ο Τζορτζ Μπους έχει ταχθεί υπέρ της διδασκαλίας αμφότερων των προσεγγίσεων, προκειμένου «να κατανοήσουν οι νέοι το ακριβές περιεχόμενο της διαμάχης μεταξύ των οπαδών της δημιουργίας (creationism) και της εξέλιξης». Οπως εξήγησαν πάντως οι ερευνητές, που πραγματοποίησαν τη δημοσκόπηση, το προαναφερθέν εύρημα δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της θρησκευτικής θεώρησης της δημιουργίας. Απλά θεωρείται δικαιότερο οι μαθητές να γνωρίζουν τις δύο απόψεις και να επιλέξουν αμερόληπτα. Με την ίδια λογική θα μπορούσαν οι Αμερικανοί μαθητές να διδάσκονται και τις βασικές αρχές του ναζισμού και να αποφασίσουν στη συνέχεια ελεύθερα αν ο εθνικοσοσιαλισμός τους εκφράζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή