Μεγάλη η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Μεγάλη η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο εκτεταμένη από ποτέ είναι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Envisat. Ταυτόχρονα στην Αλάσκα αποτεφρώθηκαν τουλάχιστον 16 εκατομμύρια στρέμματα δάσους εξαιτίας της συνδυαστικής επίδρασης των θερμών καλοκαιριών και της αποξήρανσης των δέντρων από τα έντομα.

Στην Ανταρκτική η «τρύπα του όζοντος» στα μέσα Αυγούστου κάλυπτε έκταση δέκα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο, δηλαδή, είναι η έκταση της Ευρώπης.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν με ειδικό φασματόμετρο με το οποίο εξοπλίστηκε ο Envisat. O δορυφόρος, τον οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), εκτοξεύθηκε το 2002. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Γκιρ Μπάαθεν η τρύπα του όζοντος είναι μεγαλύτερη από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αποκατάσταση το 2050

H απίσχνανση του στρώματος του όζοντος θα εξακολουθήσει για δύο ή τρεις εβδομάδες ακόμα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Γενικά, όμως, την τελευταία διετία παρατηρείται βελτίωση της κατάστασης και η οπή αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως το 2050. Το φαινόμενο προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οσον αφορά την καταστροφή στην Αλάσκα, δρ Γκλεν Τζούντεϊ του πανεπιστημίου της Αλάσκας πιστεύει ότι ίσως να είναι προϊόν της κλιματολογικής μεταβολής που καταγράφεται σε όλο των πλανήτη. Αν -λέει εξακολουθήσει το φαινόμενο τα δάση της Αλάσκας θα εξαφανιστούν.

Πέρσι οι δασικές πυρκαγιές μετέβαλαν σε Κρανίου τόπο περίπου 20 εκατ. τετραγ. χλμ. δασικής έκτασης της μεγαλύτερης δηλαδή, των τελευταίων 56 ετών, οπότε άρχισε η τήρηση αρχείων. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η πρώτη φορά που αντιμετώπισαν δύο τέτοιες θεομηνίες εντός μόλις 24 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή