Μια φήμη για τρομοκρατική ενέργεια σκόρπισε θάνατο

Μια φήμη για τρομοκρατική ενέργεια σκόρπισε θάνατο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Περισσότεροι από 800 σιίτες προσκυνητές βρήκαν φρικτό θάνατο χθες στη Βαγδάτη όταν τεράστιο πλήθος που κατευθυνόταν προς τέμενος για ετήσια θρησκευτική γιορτή πανικοβλήθηκε από φήμες ότι πρόκειται να χτυπήσουν βομβιστές αυτοκτονίας. Λίγη ώρα νωρίτερα άγνωστοι είχαν βάλλει με βλήματα όλμων κατά του πλήθους σχεδόν ενός εκατομμυρίου προσκυνητών που κατευθυνόταν προς το τέμενος Καδιμίγια σε σιιτική συνοικία της Βόρειας Βαγδάτης, μέσω της γέφυρας Αϊμά στον Τίγρη ποταμό. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα υπερβούν τους χίλιους καθώς υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Η φήμη

«Βρισκόμασταν χιλιάδες άνθρωποι επάνω στη γέφυρα», δήλωσε ο Φαντέλ Αλί, επιζών της καταστροφής. «Ακούσαμε ότι ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας. Ολοι άρχισαν να ουρλιάζουν… οπότε πήδηξα από τη γέφυρα στον ποταμό, κολύμπησα και έφτασα στην όχθη. Είδα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να πέφτουν στο νερό». Σύμφωνα με τις αρχές του Ιράκ και με αυτόπτες μάρτυρες, η φήμη ότι πρόκειται να χτυπήσουν βομβιστές αυτοκτονίας (κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε θρησκευτικές γιορτές σιιτών) προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο πανικό στο πλήθος. Δικαιολογημένα: Λίγη ώρα νωρίτερα, 16 προσκυνητές είχαν σκοτωθεί και 35 είχαν τραυματιστεί από βλήματα όλμων που έπεσαν κοντά στο τέμενος Καδιμίγια.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Οι στενοί δρόμοι που οδηγούν στο τέμενος και η γέφυρα πάνω από τον Τίγρη ήταν κατάμεστοι. Οι άνθρωποι άρχισαν να σπρώχνονται προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τον τόπο, αλλά ήταν αδύνατο. Εκατοντάδες, οι περισσότεροι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ποδοπατήθηκαν από το αλλόφρον πλήθος, συνεθλίβησαν στα τοιχώματα της γέφυρας ή πέθαναν από ασφυξία. Σύντομα, οι παγιδευμένοι στη γέφυρα μέσα στην απελπισία τους και μην αντέχοντας άλλο το σπρώξιμο άρχισαν να πέφτουν στον Τίγρη. Πολλοί πνίγηκαν στα νερά του ποταμού, ενώ άλλοι άρχισαν να βουτούν από τις όχθες προκειμένου να τους σώσουν. «Γυναίκες και παιδιά πέθαναν στο οδόστρωμα», δήλωσε από το νοσοκομείο ο Αμπντούλ Ουαλίντ. «Είχα το γιο μου στους ώμους. Δεν ξέρω πού είναι τώρα. Στη γέφυρα ο κόσμος γύρω μου πέθαινε από ασφυξία οπότε αναγκάστηκα να πηδήσω στο ποτάμι». Ωρα αργότερα, όταν η αστυνομία εκκένωσε τη γέφυρα Αϊμά, αυτή ήταν κατάσπαρτη από παπούτσια και γεμάτη με το αίμα αυτών που ποδοπατήθηκαν.

Στο πάτωμα

Τα ασθενοφόρα κατάφεραν να φτάσουν στον τόπο της καταστροφής με μεγάλη δυσκολία, λόγω των στενών δρόμων και των εκατοντάδων χιλιάδων προσκυνητών που τους είχαν πλημμυρίσει. Στα νοσοκομεία, οι νεκροί ήταν στοιβαγμένοι σε διαδρόμους και στις αυλές γιατί το νεκροτομείο είχε γεμίσει. Οι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να περιθάλψουν τους τραυματίες στο πάτωμα. «Εχουμε χάσει το λογαριασμό. Εχουμε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσοι είναι οι νεκροί. Πολλά πτώματα βρίσκονται ακόμη στο ποτάμι», δήλωσε στο «Ρόιτερς» αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, ενώ πολλοί που έπεσαν στον Τίγρη αγνοούνται.

Τριήμερο πένθος

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Ιμπραήμ Τζαφάρι, σύμφωνα με την ιρακινή κρατική τηλεόραση, κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο εξέφρασε εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα συλλυπητήρια του και καταδίκασε τις επιθέσεις με όλμους που προκάλεσαν την τραγωδία. O υπουργός Υγείας του Ιράκ απαίτησε την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας, τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για την καταστροφή. «Οι επιθέσεις είναι έργο τρομοκρατών… Ποιος έριξε τους όλμους; Ποιος προκάλεσε τον πανικό μεταξύ των προσκυνητών στη γέφυρα;». O υπουργός Εσωτερικών Μπεν Τζάμπρ επιβεβαίωσε ότι ο πανικός προκλήθηκε όταν «ένας τρομοκράτης» διέδωσε τη φήμη ότι στη γέφυρα υπάρχει βομβιστής αυτοκτονίας. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν από το σπρώξιμο επάνω σε οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί στις δύο πλευρές της Αϊμά προκειμένου να αποτραπούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους της σιιτικής γειτονιάς Καδιμίγια και της σουνιτικής Ανταμίγια που συνδέονται από τη γέφυρα. Αργά το απόγευμα, η σουνιτική ένοπλη ομάδα Τζαϊέχ Τάιφα αλ Μανσούρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο την ευθύνη για τις επιθέσεις με όλμους που προηγήθηκαν της τραγωδίας στη γέφυρα Αϊμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή