Θα τους «οδηγήσει» στη σύλληψη και του Γκοτοβίνα;

Θα τους «οδηγήσει» στη σύλληψη και του Γκοτοβίνα;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. H προχθεσινή σύλληψη του Κροάτη επιχειρηματία, εξέχοντος μέλους του υποκόσμου, στην Ηγουμενίτσα δημιουργεί ελπίδες για τον εντοπισμό ενός από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, του Κροάτη στρατηγού Αντε Γκοτοβίνα, τον οποίο φέρεται ότι υπέθαλψε ο 50χρονος Χόρβογιε Πέτρατς. O πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σαναντέρ, χαιρέτισε τη σύλληψη του Πέτρατς και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επιχειρηματίας θα οδηγήσει τις διεθνείς διωκτικές αρχές στα ίχνη του Γκοτοβίνα, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του το 2001, αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Ζάγκρεμπ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την E.E. να προχωρήσει στην έκδοση του Γκοτοβίνα, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην Κροατία. Θέτει μάλιστα την έκδοσή του ως έναν από τους όρους για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τον Μάρτιο η E.E. ανέβαλε την έναρξη των διαπραγματεύσεων απαιτώντας την παραπομπή του Γκοτοβίνα στη Χάγη. Το δικαστήριο κατηγορεί τον Γκοτοβίνα ότι οργάνωσε τη δολοφονία τουλάχιστον 150 Σέρβων και τον εκτοπισμό 150.000 άλλων στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία.

Πιέζει η Κάρλα ντελ Πόντε

Η Κάρλα ντελ Πόντε, επικεφαλής του σώματος, επέμεινε χθες ότι το Ζάγκρεμπ πρέπει να πράξει περισσότερα για να εντοπίσει και να συλλάβει τον Γκοτοβίνα. Ανάλογες πιέσεις αξίωσε η ντελ Πόντε από την E.E. και στην περίπτωση της Σερβίας. H δικαστίνα χαρακτήρισε επαίσχυντο εκ μέρους του Βελιγραδίου και του Σεράγεβο ότι οι δύο πλέον καταζητούμενοι Σερβοβόσνιοι ηγέτες, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, παραμένουν ελεύθεροι. «H προστασία που συνεχίζουν να απολαμβάνουν από κρατικούς θεσμούς αποδεικνύει ότι οι θεσμοί αυτοί έχουν να κρύψουν πολλά», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

«Ο σερβικός στρατός ειδικότερα φοβάται να αντιμετωπίσει την αλήθεια, που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ο Μλάντιτς και ο Κάρατζιτς. Δεν μπορώ να αποκλείσω επίσης το ενδεχόμενο να επιθυμεί και η διεθνής κοινότητα τη συγκάλυψη κάποιων γεγονότων», πρόσθεσε η δικαστίνα. Υπενθυμίζεται ότι οι Κάρατζιτς και Μλάντιντς κατηγορούνται για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995, αλλά και για την 43μηνη πολιορκία του Σεράγεβο, που στοίχισε τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους.

«Η E.E. και οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν, αφού η Κροατία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο συνεργάζονται με το δικαστήριο μόνο χάρη στις διεθνείς πιέσεις. H συνεργασία τους όμως δεν είναι τέλεια ούτε πλήρης», έσπευσε να προσθέσει. Κατά τη Ντελ Πόντε οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς θα πρέπει να παραπεμφθούν στη Χάγη μέχρι τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή