Ασύλληπτη φρίκη στη Νέα Ορλεάνη

Ασύλληπτη φρίκη στη Νέα Ορλεάνη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ. Τα όρια κάθε φαντασίας ξεπερνά η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα», ο οποίος έπληξε την περασμένη Δευτέρα τις ακτές της Λουιζιάνα. Πέντε ημέρες μετά, το δράμα των ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη του φονικού τυφώνα κορυφώνεται, καθώς τα νερά εξακολουθούν να καλύπτουν το 80% της Νεας Ορλεάνης, τα φράγματα υποχωρούν, και εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι χιλιάδες. H αμερικανική κυβέρνηση έχει στήσει μια πρωτοφανή επιχείρηση διάσωσης των χιλιάδων εγκλωβισμένων στην πόλη και ζουν τις τελευταίες ημέρες κάτω από απερίγραπτες συνθήκες. H τραγωδία, με τις τεράστιες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, θεωρείται πλέον η χειρότερη θεομηνία στις ΗΠΑ μετά το φονικό σεισμό του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο. «Αντιμετωπίζουμε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από τις πληγείσες περιοχές, και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Νέα Ορλεάνη. O ίδιος προειδοποίησε ότι η Λουιζιάνα και οι υπόλοιπες πολιτείες που επλήγησαν από την «Κατρίνα», θα χρειαστούν χρόνια για να συνέλθουν.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νάγκιν, δήλωσε χθες ότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι νεκροί θα είναι εκατοντάδες, και στη χειρότερη χιλιάδες, καθώς μέσα στα νερά που έχουν κατακλύσει την πόλη υπάρχουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των συνεργείων διάσωσης, εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων που δεν πρόλαβαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη Νέα Ορλεάνη εγκαίρως. Περίπου ένα εκατομμύριο πρόλαβαν να εγκαταλείψουν την πόλη πριν φτάσει ο τυφώνας, υπολογίζεται ωστόσο ότι πάνω από 80.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι, οι οποίοι ζουν ώρες ασύλληπτης φρίκης. Αργά προχθές αποφασίστηκε η ολική εκκένωση της πόλης, αρχής γενομένης από τους χιλιάδες που βρίσκονται συνωστισμένοι στο Σούπερντοουμ, το κλειστό στάδιο ποδοσφαίρου της Νέας Ορλεάνης. Δεκάδες λεωφορεία άρχισαν από χθες να μεταφέρουν τους κατοίκους, με προορισμό κυρίως το Χιούστον του Τέξας, στο ποδοσφαιρικό στάδιο του οποίου έχει στηθεί άλλος καταυλισμός για την υποδοχή των πληγέντων.

Οι περιγραφές από τις συνθήκες που επικρατούν στο στάδιο της Νέας Ορλεάνης, το οποίο από παράδεισος για όσους πρόλαβαν να φθάσουν εκεί για να γλιτώσουν από την «Κατρίνα», έχει μετατραπεί σε κόλαση, είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται συνωστισμένοι στο γήπεδο και τις κερκίδες του σταδίου, χωρίς νερό, χωρίς τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες του σταδίου, που όπως είναι φυσικό, δεν επαρκούν. Τα τρόφιμα και οι κουβέρτες είναι λιγοστές ενώ η οσμή από τα σκουπίδια που συνωστίζονται στις εισόδους του σταδίου και τις τουαλέτες σε συνδυασμό με την υγρασία και τη ζέστη καθιστούν την ατμόσφαιρα κάτι περισσότερο από αποπνικτική. «Αισθανόμαστε σαν ζώα», δήλωνε χθες ένας απελπισμένος κάτοικος, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του σταδίου από τη Δευτέρα. H επιχείρηση εκκένωσης άρχισε από τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως όμως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι άνδρες της Εθνοφρουράς που συντονίζουν την επιχείρηση, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη να εγκαταλείψει τον χώρο αυτόν.

Οπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να απομακρυνθούν από την πόλη 50.000 έως 100.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 20.000 που βρίσκονται στο Σούπερντοουμ, 10.000 -ασθενείς και προσωπικό- που βρίσκονται στα νοσοκομεία της πόλης.

Σημειώνεται ότι ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες έσπευσαν να προσφέρουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή