H μείωση κονδυλίων ευνόησε την καταστροφή

H μείωση κονδυλίων ευνόησε την καταστροφή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βιβλικές καταστροφές, που υπέστησαν τα παράλια της Λουιζιάνα, ίσως να οφείλονται στην ανθρώπινη ανάπτυξη και την παρεπόμενη καταστροφή των φυσικών συστημάτων προστασίας, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα τον τελευταίο αιώνα, που οδήγησε σε ριζική αναδιάταξη του Δέλτα του Μισισιπή ποταμού, αλλά και η κατασκευή χιλιάδων αναχωμάτων και φραγμάτων, διατάραξε τα φυσικά εμπόδια που διατηρούσαν τον ποταμό στη φυσική του κοίτη. «H ανθρώπινη δραστηριότητα, άμεση ή έμμεση, οδήγησε σε καθιζήσεις χιλιάδες στρέμματα φυσικών αναχωμάτων. H διάβρωση των παραλίων του Κόλπου του Μεξικού, η υπεράντληση των πόσιμων υδάτων, οι τροπικές καταιγίδες και η άνοδος των θαλάσσιων υδάτων συνέβαλαν στο φαινόμενο αυτό», αναφέρει η έκθεση του συλλόγου, ενώ προειδοποιεί ότι η Νέα Ορλεάνη και οι γύρω περιοχές κινδυνεύουν από τα θαλάσσια ύδατα, αλλά και από αυτά του ποταμού Μισισιπή.

Πλημμελής αντιμετώπιση

Οι καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα σχετίζονται επίσης με την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να μειώσει δραστικά τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αρωγής και προστασίας από φυσικές καταστροφές, μετακυλώντας τα κονδύλια αυτά στην εθνική ασφάλεια. O πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε και αυτός στην πλημμελή αντιμετώπιση της κρίσης. H απουσία μεγάλου μέρους των μελών της Εθνοφρουράς στα πεδία της μάχης του Ιράκ σήμανε ότι η εκκένωση των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης έγινε από τις υπάρχουσες ισχνές αστυνομικές δυνάμεις. Αν και η πολεμική αεροπορία, το ναυτικό και ο αμερικανικός στρατός έσπευσαν στην περιοχή, οι τοπικές δυνάμεις της Εθνοφρουράς, με εμπειρία των ειδικών συνθηκών της περιοχής, βρίσκονται στο Ιράκ.

Η Νέα Ορλεάνη, η φυσική λεκάνη απορροής των υδάτων του Μισισιπή, βρίσκεται σε υψόμετρο τριών μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά προστατεύεται -θεωρητικά- από το πλέον προηγμένο αντιπλημμυρικό σύστημα στον κόσμο. Σύμφωνα με το Μηχανικό του αμερικανικού στρατού, αρμόδιο για τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών συστημάτων, πάνω από 1.600 χλμ. αναχωμάτων και φραγμάτων έχουν χτιστεί για την προστασία της ιστορικής πόλης. Αν και το Μηχανικό είχε καταθέσει αιτήσεις για ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία βούλιαζαν στις λάσπες του ποταμού και για κατασκευή νέων έργων, σε μήκος 140 χλμ., ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόταση, θεωρώντας την αναίτια δαπανηρή.

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Νέα Ορλεάνη ανέφεραν ότι εάν η Ουάσιγκτον είχε εισακούσει τις προειδοποιήσεις του Μηχανικού και των πολιτικών μηχανικών, οι ζημιές του τυφώνα Κατρίνα θα ήταν πολύ μικρότερες. «Τα κεφάλαια για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας δεσμεύθηκαν από τον πρόεδρο και μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του Λευκού Οίκου», λέει ο Ουόλτερ Μαέστρι, επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην κωμόπολη Τζέφερσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή