Οργή και θρήνος στο Μπεσλάν

Οργή και θρήνος στο Μπεσλάν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Πένθιμα χτύπησαν χθες το πρωί οι καμπάνες στο Μπεσλάν, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο σχολείο της πόλης στη Βόρειο Οσετία, στη Ρωσία, όταν Τσετσένοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο και κράτησαν ομήρους 1.100 ανθρώπους. Εκατοντάδες πολίτες και συγγενείς των θυμάτων συνέρρευσαν στο προαύλιο του σχολείου όπου σκοτώθηκαν 331 άνθρωποι -ανάμεσά τους και 186 παιδιά- κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη διάσωσή τους, από άνδρες του ρωσικού στρατού.

Λουλούδια και κεριά

Υπό τους ήχους του «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, άφηναν λουλούδια και κεριά στον τόπο της τραγωδίας. Στους τοίχους είχαν αναρτήσει φωτογραφίες των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση των τρομοκρατών. Δεδομένου ότι υπήρχαν φόβοι ότι Τσετσένοι αντάρτες θα επιχειρούσαν χθες και νέα επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν, η παρουσία της αστυνομίας στο κτίριο ήταν έντονη, ενώ στην είσοδο του σχολείου είχαν τοποθετηθεί μεταλλικοί ανιχνευτές. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα σε όλην τη Ρωσία. Οι αρχές απαγόρευσαν στους γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους που επέστρεφαν χθες στα θρανία μετά τις θερινές διακοπές, να εισέλθουν στα σχολεία.

Η επέτειος, οι εκδηλώσεις της οποίας θα ολοκληρωθούν αύριο, αναβίωσε τις θλιβερές μνήμες και αναζωπύρωσε τον διάλογο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Ρωσία. Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία διάβασε η μητέρα ενός μαθητή που σκοτώθηκε, συγγενείς των θυμάτων, ασκούν έντονη κριτική στη ρωσική ηγεσία για τους χειρισμούς της αναφορικά με την έρευνα για τους υπαίτιους της τραγωδίας. O «Πούτιν θυσίασε τα παιδιά και τους αγαπημένους μας για μια βρώμικη πολιτική», ανέφερε μια αποστροφή της επιστολής.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Κρεμλίνο με τα μέλη της οργάνωσης «Μητέρες του Μπεσλάν», οι οποίες ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία, σε ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους. O κ. Πούτιν παρέστη χθες σε εκδήλωση στην πόλη Κρασνοντάρ, κατά την οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Μπεσλάν. «Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας και στο εξωτερικό, κάθε άνθρωπος που πληροφορήθηκε αυτήν την τρομερή καταστροφή, θυμάται σήμερα αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε ο κ. Πούτιν προσθέτοντας ότι τα θύματα του Μπεσλάν είναι θύματα της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την επέτειο, το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συναισθανθούν την ανάγκη των γειτόνων τους που ζουν υπό την ίδια με αυτούς σκέπη και να αγωνιστούν συλλογικά για την πάταξη της τρομοκρατίας και τη δίκαιη τιμωρία των υπαιτίων της. Υπενθυμίζεται ότι ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγεφ ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για το Μπεσλάν εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος.

Στο Ρωσικό Σχολείο

Σε συγκινησιακό κλίμα τιμήθηκαν χθες στο ρωσικό σχολείο του Χαλανδρίου τα 301 θύματα του Μπεσλάν. O Ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, στο μήνυμά του προς τους 80 μαθητές από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της KAK, καθώς και στους γονείς του, εξέφρασε την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι χώρες για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της τρομοκρατίας. Στην ομιλία του δεν ξέχασε να αναφερθεί στον ομογενή μας Γιάννη Καννίδη, που έπεσε ηρωικά, θυσιάζοντας τη ζωή του για τους μικρούς μαθητές. Το παρόν στην έναρξη της χθεσινής σχολικής χρονιάς για τη Ρωσία, έδωσαν και επτά Ελληνες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, οι οποίοι συνοδευόνταν από την πρόεδρο Γονέων και Κηδεμόνων κ. E. Κατούφα. Μετά το πέρας της εκδήλωσης Ρωσόπουλα και Ελληνόπουλα ανέβηκαν μαζί στις αίθουσες για το πρώτο μάθημα της χρονιάς που ήταν αφιερωμένο στην ειρήνη. Στη συνέχεια οι καθηγητές ζήτησαν από τα παιδιά να ζωγραφίσουν έργα με θέμα την ειρήνη. Και εκεί συνέβη κάτι πολύ παράξενο. Ολα τα παιδιά στα περισσότερα έργα που ζωγράφισαν είχαν κοινά θέματα όπως περιστέρια, θάλασσα και ήλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή