Ετήσιο μνημόσυνο με πόνο και οργή

Ετήσιο μνημόσυνο με πόνο και οργή

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δολοφόνε! Να η δολοφόνος», φώναξε προχθές ο Μπατράς Τσαλάγκο, ενώ το πρόσωπό του αλλοιωνόταν από λύπη και οργή για το θάνατο του αδελφού του, Τιμούρ. Αποδέκτης του μίσους του, ήταν η Λίντια Τσαλίγεβα, διευθύντρια του σχολείου του Μπεσλάν, τις ημέρες της ομηρείας πριν από ένα χρόνο. Καθώς η Τσαλίγεβα πλησίαζε στον χώρο του μνημοσύνου, η θλίψη και η σύγχυση των κατοίκων μετατράπηκε σε οργή. H κ. Τσαλίγεβα κατηγορείται από ορισμένους κατοίκους ότι άνοιξε την πόρτα στους τρομοκράτες, που μεταμφιεσμένοι σε εργάτες είχαν κρύψει πολλά όπλα για την επίθεση στο σχολείο, κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών. H στάση αυτή των κατοίκων και τα υβριστικά συνθήματα που γράφονταν εναντίον της σε τοίχους του σχολείου την υποχρέωσαν να υποβάλει φέτος την παραίτησή της.

Θα φωνάζω…

Αυτό δεν έφθασε, όμως, στον κ. Τσαλάγκο και σε δεκάδες άλλους συγγενείς θυμάτων, που περικύκλωσαν απειλητικά την 72χρονη συνταξιούχο εκπαιδευτικό. Αλλοι, ψυχραιμότεροι, έσπευσαν να συγκρατήσουν τους γείτονές τους και να διαλύσουν το απειλητικό πλήθος. «Δεν θα σταματήσω να φωνάζω! Γνώριζε όλους τους ενόπλους. Γιατί την αφήσατε να έρθει εδώ; Πώς μπορώ να ζήσω χωρίς τον αδερφό μου;», συνέχιζε να φωνάζει ο κ. Τσαλάγκο.

Εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων παραβρέθηκαν χθες στο ετήσιο μνημόσυνο της τραγωδίας. H συνταξιούχος Νατάλια Σαλάμοβα χτυπούσε το στήθος της, κλαίγοντας με λυγμούς μέσα στα ερείπια του γυμναστηρίου, όπου δύο εκρήξεις σκότωσαν τα περισσότερα θύματα. Τα ερείπια διατηρούνται ως μνημείο στους αδικοχαμένους νεκρούς, ενώ οι τοίχοι έχουν καλυφθεί με τις φωτογραφίες των θυμάτων, μεταξύ τους και 10 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι μητέρες των μικρών θυμάτων του Μπεσλάν συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο Πούτιν. «Σήμερα, ένα χρόνο μετά την τρομερή τραγωδία του Μπεσλάν, εκατομμύρια συμπατριώτες μας και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, όλοι όσοι γνωρίζουν για την τρομερή αυτή καταστροφή, κάθε άνθρωπος με καρδιά, θυμάται ασφαλώς αυτό τον εφιάλτη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προχθές, από την πόλη του Κρασνοντάρ όπου βρέθηκε.

Κόκκινα γαρίφαλα

Ο πρόεδρος Πούτιν απέστειλε στη μαρτυρική πόλη τον στενό του σύμβουλο, Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος κατέθεσε κόκκινα γαρίφαλα στον τοίχο του γυμναστηρίου. H εννιάχρονη Ντιάνα Γκαγκιγέβα, επέστρεψε προχθές για πρώτη φορά στο σχολείο Αριθμός 1. «Εχει ενδιαφέρον. Νιώθω καλά εδώ», είπε η μικρή μαθήτρια. O δεκάχρονος Αζάμ Τεμπίγεφ, που τώρα επισκέφθηκε για πρώτη φορά το σχολείο, μετά την απελευθέρωσή του πέρυσι, στάθηκε υψιτενής φορώντας την αγαπημένη του ποδοσφαιρική φανέλα και δήλωσε ότι δεν φοβάται πια. Λίγα λεπτά αργότερα, έτρεξε, όμως, στην αγκαλιά της μητέρας του, Λιούντα. O επτάχρονος Μπορίκ Ρουμπάγεφ, του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν στην ομηρεία του σχολείου, φοβόταν πολύ και αποφάσισε να μην πάει στο μνημόσυνο, σύμφωνα με τη θεία του. H σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πέρας ενός έτους από την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ η πόλη του Μπεσλάν προγραμματίζει κι άλλες τελετές μνήμης, για τον άδικο χαμό τόσων αθώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή