Στις κάλπες προσέρχονται οι Αιγύπτιοι

Στις κάλπες προσέρχονται οι Αιγύπτιοι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Εκκληση για μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες απηύθυνε ο Χόσνι Μουμπάρακ, επιχειρώντας να αμβλύνει το κλίμα καχυποψίας ενόψει των αυριανών, πρώτων στην ιστορία της Αιγύπτου με τη συμμετοχή περισσότερων εκ του ενός υποψηφίων, προεδρικών εκλογών. Παρά ταύτα και ενώ η επικράτηση του κ. Μουμπάρακ θεωρείται δεδομένη, η διαφάνεια της διαδικασίας τέθηκε χθες εκ νέου υπό αμφισβήτηση όταν η εκλογική επιτροπή απέρριψε αίτημα των δικαστικών αντιπροσώπων για παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών στα εκλογικά κέντρα.

Επίσκεψη στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ισραηλινές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου προτίθεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο. H είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους με την προοπτική της διπλωματικής προσέγγισης με το Ισραήλ. «Απαιτούμε τη διακοπή κάθε επαφής με τη σιωνιστική κρατική οντότητα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός θα ανακτήσει τα δικαιώματά του», τόνισε ο αντιπρόεδρος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μοχάμεντ Χαμπίμπ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω κίνημα έχει κηρυχθεί παράνομο από τις αιγυπτιακές αρχές και ως εκ τούτου δεν συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

«Ζητώ την υποστήριξη όλου του έθνους για την επίτευξη του στόχου των οικονομικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε προχθές ο κ. Μπουμπάρακ κατά τη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης στο κέντρο της αιγυπτιακής κυβέρνησης, με την οποία και ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία. Την ίδια στιγμή, ο εκ των αντιπάλων υποψηφίων του κ. Μουμπάρακ και ηγέτης του κόμματος «Γκαντ», Αϊμάν Νουρ, εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση στον πρόεδρο της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη να τερματιστούν τα είκοσι τέσσερα χρόνια καταπίεσης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πάντως, ο κ. Νουρ και ο αρχηγός του κόμματος «Γουάφντ» θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση. Οι υπόλοιποι επτά υποψήφιοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άγνωστοι στους ψηφοφόρους.

Μειωμένη προσέλευση

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες θα είναι μειωμένη, καθώς οι εξαγγελίες περί δίκαιων εκλογών δεν φαίνεται να πείθουν την κοινή γνώμη. H χθεσινή, μάλιστα, απόφαση της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση εκλογικής επιτροπής να απορρίψει αίτημα των δικαστικών αντιπροσώπων για παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. «Δίχως ανεξάρτητους παρατηρητές, οι δικαστές δεν θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας», υπογράμμισε ο διευθυντής της οργάνωσης «Εθνική Εκστρατεία για την Επίβλεψη των Εκλογών», Αχμέντ Σαμίχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή