Βοήθεια απ’ όλους στις ευάλωτες ΗΠΑ

Βοήθεια απ’ όλους στις ευάλωτες ΗΠΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα σπεύδει να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τα θύματα του κυκλώνα στις ΗΠΑ, την ευάλωτη υπερδύναμη, που εξακολουθεί να μετράει τις πληγές της από τη θεομηνία. Αψηφώντας τις ιδεολογικές διαφορές του με την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο εξήγγειλε ότι θα διαθέσει οικονομική βοήθεια ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, ανέβαλε την προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, εξαιτίας της κρίσης. Ακόμη και η ταπεινή αρωγή των 300.000 δολαρίων εκ μέρους της Αλβανίας είναι πολύτιμη στην τρέχουσα χρονική συγκυρία. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει έκτακτη ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια, άνδρες των EMAK για να συνδράμουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και μεταφοράς του αποκλεισμένου πληθυσμού, καθώς και δύο επιβατηγά πλοία για τη φιλοξενία των αστέγων τους επόμενους μήνες. Το NATO ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αποθέματα τροφίμων στις πληγείσες περιοχές, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ουάσιγκτον. H καναδική κυβέρνηση διέθεσε ήδη 35 δύτες για να βοηθήσει τις μεγάλης κλίμακας προσπάθειες διάσωσης, αλλά και τέσσερα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι θα αντλεί καθημερινά 91.000 πρόσθετα βαρέλια αργό πετρέλαιο για να κατορθώσουν οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τις ελλείψεις σε καύσιμα. Για τον ίδιο σκοπό προτίθεται να διαθέσει ένα εκατομμύριο βαρέλια βενζίνη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. H Ιταλία ξεκίνησε από προχθές την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές γύρω από τη Νέα Ορλεάνη, την πόλη που δοκιμάζεται περισσότερο από την «Κατρίνα». Αεροσκάφη τύπου C-130 θα μεταφέρουν φάρμακα, σκηνές, ρουχισμό και κουβέρτες για 15.000 άστεγους. Πέντε ειδικοί και εκπρόσωπος του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν εξάλλου στις ΗΠΑ, για να υποστηρίξουν τη διανομή βοήθειας στα θύματα του κυκλώνα. Επικεφαλής της αποστολής εξήγησε πως πρόκειται για αίτημα του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, που ζήτησε εθελοντές για να συντονίσουν τη διανομή της βοήθειας.

Ο Φιντέλ Κάστρο

Το Μεξικό περιμένει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης στη Νέα Ορλεάνη, με την αποστολή πλοίων, ελικοπτέρων, οχημάτων και εξοπλισμού υποστήριξης. O Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν σε 1.500 γιατρούς, εξοπλισμένους με ιατρικά εφόδια, να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους δοκιμαζόμενους πληθυσμούς. Σε συνάντησή του με τους ιατρούς, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ο Κάστρο εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στην προσφορά του. Σαράντα γιατρούς θα αποστείλει στις ΗΠΑ η Ινδονησία. H Νότιος Κορέα αποφάσισε να δώσει τριάντα εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή. H κυβέρνηση του Νεπάλ αποφάσισε να διαθέσει 25.000 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ το Κουβέιτ θα παράσχει πετρελαϊκά προϊόντα. Εκπροσώπους των υπουργείων Αμυνας και Υγείας αποστέλλει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, προκειμένου να αποτιμήσουν τις ανάγκες των κατοίκων. Το Αφγανιστάν εξήγγειλε οικονομική βοήθεια εκατό χιλιάδων δολαρίων προς τις ΗΠΑ, ενώ και το Ιράν εμφανίσθηκε πρόθυμο να διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του «Κατρίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή