Καθολική η ρήξη μεταξύ Βιλπέν και Νικολά Σαρκοζί

Καθολική η ρήξη μεταξύ Βιλπέν και Νικολά Σαρκοζί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ρήξη σε όλα τα μέτωπα». Αυτή είναι η γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει ο Νικολά Σαρκοζί, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και ηγέτης του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος UMP (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα).

Ενώπιον ενθουσιώδους ακροατηρίου, στο πλαίσιο συνάντησης μελών του κόμματός του, την περασμένη Κυριακή, ο κ. Σαρκοζί άφησε να διαφανεί η μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τον κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρωθυπουργό της Γαλλίας. H πολιτική διαμάχη ανάμεσα στον κ. Σαρκοζί, υπ’ αριθμόν δύο της γαλλικής κυβέρνησης, και τον κ. Βιλπέν λαμβάνει ωστόσο νέες διαστάσεις μετά την ασθένεια του Γάλλου προέδρου Σιράκ. O Γάλλος ηγέτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή με προβλήματα στη όραση, τα οποία αποδίδονται σε ισχαιμικό επεισόδιο. Σύμφωνα με νεότερα ιατρικά ανακοινωθέντα, η κατάσταση της υγείας του κ. Σιράκ έχει σταθεροποιηθεί και κρίνεται από τους θεράποντες γιατρούς ικανοποιητική. Από το περιβάλλον του ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος είχε χθες συνεργασία με συμβούλους του και ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα.

Νέα πολιτικά δεδομένα

Οπως όμως παρατηρεί το μεγαλύτερο κομμάτι του γαλλικού Τύπου, η ασθένεια του προέδρου ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη γαλλική πολιτική σκηνή. «Προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν στραφείτε, η πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες 48 ώρες», σημείωνε η εφημερίδα Le Parisien, σχολιάζοντας την παρουσία των κ. Σαρκοζί και Βιλπέν στη συνάντηση του γκωλικού κόμματος την περασμένη Κυριακή, στο θέρετρο Λα Μπολ. «Μονομαχία στο προσκέφαλο του προέδρου» έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η αριστερή εφημερίδα Liberation, πάνω από σκίτσο που απεικόνιζε τους Σαρκοζί και Βιλπέν ως αρπακτικά πάνω από το προσκέφαλο του ασθενούς Σιράκ.

Οι οπαδοί του κ. Σαρκοζί εκτιμούν πως ο κ. Βιλπέν έκανε χάρη στον υπουργό Εσωτερικών, όταν επανέλαβε ότι παραμένει πιστός στον πρόεδρο Σιράκ και ότι ενσαρκώνει τη συνέχεια του γκωλισμού.

Αντιθέτως, ο κ. Σαρκοζί εμφανίζεται ως η προσωποποίηση του δυναμισμού στο κόμμα του, ως ο άνθρωπος που θα προχωρήσει σε βαθιές τομές, ακόμη και αν αυτό προϋποθέτει ευθεία αμφισβήτηση του κυβερνητικού έργου. Σε αποστροφή της ομιλίας του, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι οι Γάλλοι περιμένουν βαθιές αλλαγές από την κυβέρνησή τους, υπονοώντας ότι το πρόγραμμα του κ. Βιλπέν για τον εκσυγχρονισμό της Γαλλίας δεν είναι αρκετό. O κ. Σαρκοζί αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, του οποίου τις φιλόδοξες προτάσεις για τη φορολογική πολιτική θα παρουσιάσει αύριο, στο πλαίσιο έκτακτου οικονομικού συνεδρίου του UMP. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι «τίποτε και κανείς δεν θα τον εμποδίσει να φθάσει μέχρι το τέλος», εννοώντας προφανώς τις προεδρικές εκλογές του 2007, στη Γαλλία. Δεδομένου ότι η ασθένεια του κ. Σιράκ αλλά και η ηλικία του -72 ετών- περιορίζουν τις πιθανότητες για νέα υποψηφιότητά του για τρίτη προεδρική θητεία, ο κ. Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη για να αναρριχηθεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας του. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του κ. Βιλπέν εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος για την πάταξη της ανεργίας θα αρχίσουν σύντομα να φαίνονται και θα φέρουν τον Γάλλο πρωθυπουργό στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Parisien του Σαββάτου, η δημοτικότητα του κ. Βιλπέν είναι καθηλωμένη στο 19% ενώ ο κ. Σαρκοζί με 43% αναδεικνύεται στο χαϊδεμένο παιδί της Γαλλίας. «Ακόμη και αν ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν επιδείξει πολιτικά ταλέντα όμοια με αυτά του Μακιαβέλι και ο Ταλεϊράνδου, 20 μήνες δεν είναι αρκετοί για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος», σχολίαζε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή