Καταγγελίες Αφροαμερικανών για ρατσισμό

Καταγγελίες Αφροαμερικανών για ρατσισμό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H καταστροφή, που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα, ίσως να επεκταθεί και στις σχέσεις μεταξύ των φυλών. Οργισμένοι οι Αφροαμερικανοί κατηγορούσαν χθες την κυβέρνηση Μπους ότι ολιγώρησε στην παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους της Λουϊζιάνα και του Μισισιπή, επειδή είναι μαύροι και φτωχοί. «Πώς μπορούμε να οργανώνουμε επιχειρήσεις βοήθειας στην άλλη άκρη του κόσμου και να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο μέσα στη χώρα μας; Δεν λέω ότι δεν νοιάσθηκαν, λέω ότι δεν νοιάσθηκαν αρκετά», έλεγε ο πάστορας I.B. Χίλιαρντ.

Στα αυτοκίνητα

«Το σχέδιο εκκένωσης της πόλης βασιζόταν στα αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι φτωχοί κάτοικοι του κέντρου, όμως, δεν διαθέτουν αυτοκίνητο», εξηγεί ο Γεωλόγος Γκρεγκ Κόλτεν, του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα.

Οι στατιστικές επιβεβαιώνουν τα λόγια του, καθώς το 35% των αφροαμερικανικών νοικοκυριών δεν διαθέτουν ιδιόκτητο όχημα στη Νέα Ορλεάνη.

Οι πλημμύρες έπληξαν ιδιαίτερα το υποβαθμισμένο έννατο διαμέρισμα της ιστορικής πόλης. «Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει ότι το νερό πάει στο χρήμα. Στην περίπτωσή μας, όμως, το νερό δεν έπληξε το κεφάλαιο.

Οι εύποροι ελέγχουν την αποχέτευση της πόλης και επέλεξαν να ζουν στα μεγαλύτερα υψόμετρα, προστατευμένοι από τις πλημμύρες», εξηγεί ο καθηγητής Κόλτεν.

Καθώς η άντληση των υδάτων αναμένεται να διαρκέσει μήνες, κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα με βεβαιότητα πώς θα αναδιαταχθεί ο κοινωνικός ιστός της πόλης. Εάν θεωρήσουμε, όμως, ενδεικτική τη φυγή των εύπορων λευκών από την πόλη τα τελευταία χρόνια, ίσως τα διαλυμμένα αναχώματα να αποτελούν προμήνυμα της οριστικής διάρρηξης της κοινωνικής αλληλεγγύης στον αμερικανικό Νότο.

Αυτοκτονίες και παραιτήσεις αστυνομικών

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Μέσα στη γενικευμένη απελπισία που ακολούθησε την καταστροφή του τυφώνα «Κατρίνα», δύο αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης αυτοκτόνησαν με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα, ενώ δεκάδες συνάδελφοί τους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. O αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, O. Τζ. Ράιλι, δήλωσε χθες ότι ο υπαστυνόμος Πολ Ακάρντο και ο αστυφύλακας Λόρενς Σελεστίν αυτοκτόνησαν το Σαββατοκύριακο. Στο μεταξύ, δεκάδες αστυνομικοί της Νέας Ορλεάνης δεν προσήλθαν στην υπηρεσία τους, ενώ πάνω από 200 υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες των MME, τις παραιτήσεις τους. Εκπρόσωπος του σωματείου των αστυνομικών της Νέας Ορλεάνης έδινε χθες ζοφερή εικόνα για το τι χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί του τις τελευταίες ημέρες στην πλημμυρισμένη πόλη. «Οι αστυνομικοί μας δεν έβρισκαν μέρος για να ικανοποιήσουν τις φυσικές τους ανάγκες. Αναγκάζονταν να καταφύγουν στο υπόγειο του καζίνο Χάρα. Αλλοι, αναγκάσθηκαν να εισβάλουν σε κλειστά καταστήματα αναζητώντας τροφή και νερό. Αυτό, όμως, που επηρεάζει πιο πολύ τους συναδέλφους είναι να μη γνωρίζουν πού είναι τα παιδιά και οι οικογένειές τους», δήλωσε χθες ο Εντι Κόμπας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή