Είναι γεγονότα οι μύθοι, οι φόνοι και οι βιασμοί;

Είναι γεγονότα οι μύθοι, οι φόνοι και οι βιασμοί;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βρέφη με κομμένο τον λαιμό τους. Ενα επτάχρονο κορίτσι που βιάστηκε και δολοφονήθηκε έξω από το Σουπερντόουμ. Τα πτώματα που παρέμεναν επί ημέρες μέσα στα περιττώματα, δίπλα στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης. Σε μία εβδομάδα γεμάτη με εικόνες απόγνωσης και θυμού από τη Νέα Ορλεάνη, μερικές περιπτώσεις ξεχώρισαν. Καθώς όμως οι ημέρες περνούν πολλές παραμένουν αναπόδεικτες. H αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τη φήμη του βιασμένου παιδιού ούτε άλλη υπόθεση βιασμού στο Σουπερντόουμ ή το Συνεδριακό Κέντρο. «Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για κανένα βιασμό. Θα διερευνήσουμε εφόσον υπάρξουν καταγγελίες από πολίτες», δήλωσε ο Εντι Κόμπας, αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Ορλεάνης. Και ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι οι βιασμοί συνέβησαν, κανένας αυτόπτης μάρτυρας, θύμα ή συγγενής θύματος δεν έχει εμφανιστεί. Οπως δεν έχει εμφανιστεί και αυτός που διέδωσε την ιστορία με τα σφαγιασθέντα βρέφη, ενώ δεν έχουν βρεθεί τα πτώματά τους. Οι τουαλέτες του Συνεδριακού Κέντρου ήταν όντως γεμάτες περιττώματα, αλλά ο Guardian δεν διαπίστωσε την ύπαρξη πτωμάτων. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας που οι επικοινωνίες πραγματοποιούνταν με μεγάλη δυσκολία, φήμες μέσω της επανάληψης κατέληξαν να θεωρούνται γεγονότα.

Σε μία δημοσιογράφο της Libration δόθηκε η πληροφορία ότι 1.200 άνθρωποι πνίγηκαν στο σχολείο Marion Abramson. Κανείς από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Κρίσεων (FEMA) ή την αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Εδώ βέβαια η FEMA δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι υπήρχαν χιλιάδες συγκεντρωμένοι στο Συνεδριακό Κέντρο μέχρι που το έμαθε από τους δημοσιογράφους. «Οι άνεμοι του «Κατρίνα» δημιούργησαν ένα κενό πληροφόρησης και αυτό γέμισε με φήμες. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες ότι ένοπλες ομάδες κατέλαβαν το Συνεδριακό Κέντρο», έγραψε ο δημοσιογράφος του Ασοσιέιτεντ Πρες, Αλεν Μπιντ. «Μπορείς να τις μεταδώσεις (τις φήμες), αλλά τουλάχιστον είσαι υποχρεωμένος να αναφέρεις ότι είναι ανεπιβεβαίωτες και να μην τις παρουσιάζεις ως γεγονότα», τονίζει ένας δημοσιογράφος από τη Βαλτιμόρη. «Κανείς όμως δεν το κάνει», προσθέτει. Οπως και να έχει η φημολογία είχε συνέπειες. Οι φήμες περί αναρχίας και ένοπλων συμμοριών στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης δυσκόλεψαν την επιχείρηση αρωγής και εξαγρίωσαν τους πληγέντες. Οταν οι πρώτοι άνδρες της Εθνοφρουράς έφτασαν στο Συνεδριακό Κέντρο διατάχθηκαν να οπλίσουν τα όπλα τους. Αντί όμως να βρεθούν αντιμέτωποι με οπλισμένα πλήθη αντίκρυσαν μία νοσοκόμα. «Κατέβηκε από χαλασμένο ανελκυστήρα και σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν είδε τα όπλα», έγραψαν οι L.A. Times. «Εχουμε άρρωστα αφυδατωμένα παιδιά επάνω», φώναξε στους στρατιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή