Ισραηλινή άδεια για επέκταση εποικισμών στη Δυτική Οχθη

Ισραηλινή άδεια για επέκταση εποικισμών στη Δυτική Οχθη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Παλαιστινιακής Αρχής και αγνοώντας τις σχετικές συστάσεις της Ουάσιγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση χορήγησε άδεια για την ανέγερση εκατόν δεκαεπτά κατοικιών στον εποικισμό Αριέλ της Δυτικής Οχθης. Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του Λικούντ έδειξε σημαντική μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου για την ηγεσία της παράταξης μεταξύ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αριέλ Σαρόν. Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι οι δηλώσεις και οι διαρροές των τελευταίων ημερών σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης των εποικισμών της Δυτικής Οχθης σχετίζονται άμεσα με την αντιπαράθεση των δύο ανδρών. «H πολιτική για την ενίσχυση των εποικισμών της Δυτικής Οχθης παραμένει αμετάβλητη», φέρεται να δήλωσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα δε με την ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ», ο κ. Σαρόν εμφανίζεται να υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο Λικούντ ότι ο ίδιος έχει δημιουργήσει περισσότερους εποικισμούς, απ’ όσους όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας μαζί. Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, Λιμόρ Λιβνάτ, τόνισε χθες ότι η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας άνοιξε το δρόμο για την ενίσχυση των «σημαντικών», όπως τους χαρακτήρισε, εποικισμών της Δυτικής Οχθης. «Οι ΗΠΑ αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχό μας, πλην όμως, ως κυρίαρχο έθνος, έχουμε κάθε δικαίωμα να ενεργήσουμε βάσει των συμφερόντων μας και φυσικά δίχως την έγκριση της Ουάσιγκτον», επεσήμανε η κ. Λιβνάτ αναφερόμενη σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, το προβάδισμα του κ. Νετανιάχου έναντι του κ. Σαρόν στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των μελών του Λικούντ μειώθηκε κατά 11% τις τελευταίες ένδεκα ημέρες. H εφημερίδα «Χααρέτζ», για λογαριασμό της οποίας πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση, αναφέρει ακόμα ότι ένας σημαντικός αριθμός μελών του κόμματος διαφωνούν με την προοπτική των πρόωρων εκλογών που προωθεί ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να προηγείται πλέον του κ. Σαρόν με ποσοστό 44% έναντι 38%. H ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ θα αποσύρει την πρότασή του για επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι

Τέλος, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, όταν εξερράγη αποθήκη πυρομαχικών της Χαμάς. H Παλαιστινιακή Αρχή έσπευσε να αποδώσει ευθύνες στην ισλαμική οργάνωση κάνοντας λόγο για ατύχημα. H Χαμάς, ωστόσο, υποστήριξε ότι πρόκειται για δολιοφθορά από πλευράς των Ισραηλινών και δεσμεύτηκε να ανταποδώσει το χτύπημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή