Οι Αιγύπτιοι όμως παραμένουν δύσπιστοι

Οι Αιγύπτιοι όμως παραμένουν δύσπιστοι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Χόσνι Μουμπάρακ, πρώην πτέραρχος, έγινε πρόεδρος το 1981, μετά τη δολοφονία του Ανουάρ ελ Σαντάτ, κι έχει διεκδικήσει την επανεκλογή του άλλες τρεις φορές -αλλά πάντα ήταν ο μόνος υποψήφιος. H αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του πριν από έξι μήνες ότι επιθυμεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα πολυκομματικό σύστημα θεωρήθηκε απάντηση στην αυξανόμενη εσωτερική δυσφορία από τη μονοκομματική διακυβέρνηση και στις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Παρότι, όμως, το κυβερνών κόμμα ήλπιζε ότι η διαδικασία θα θεωρείτο ως ένα μικρό βήμα προς τη δημοκρατία, παράλληλα εξέθεσε τις αδυναμίες του αιγυπτιακού συστήματος -όπου ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης υποχρεώθηκε στην υπακοή και αποθαρρύνθηκε από την πολιτική δράση.

Οι Αιγύπτιοι απόρησαν όταν είδαν τον πρόεδρό τους, έναν πολιτικό με αδιαμφισβήτητη εξουσία, να μετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, ζητώντας την υποστήριξή τους. H χώρα εξεπλάγη, όταν ένα πολιτικό κόμμα δημοσίευσε έντυπη διαφήμιση, χρησιμοποιώντας μια αιγυπτιακή φράση της καθομιλουμένης, που ουσιαστικά έλεγε ότι ο κόσμος είχε απηυδήσει με τον πρόεδρο και το κόμμα του. H όλη προεκλογική εκστρατεία έθεσε σε κίνηση έναν πολιτικό διάλογο, ο οποίος θεωρείται επαναστατικός για τα αιγυπτιακά δεδομένα.

Με τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, η προσοχή των Αιγυπτίων εστιάζεται στη σημερινή μέρα των εκλογών, η οποία εγείρει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες. H κυβερνώσα ελίτ ανησυχεί ότι μια μικρή συμμετοχή, η οποία υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 25%, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία της προσπάθειας.

Σε προεκλογική συνέντευξή του, στην ημιεπίσημη εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο κ. Μουμπάρακ εξέφρασε την επιθυμία του να δει τους πολίτες στις κάλπες. «Το μήνυμά μου προς κάθε Αιγύπτιο είναι να ψηφίσει, ανεξαρτήτως ποιον υποψήφιο θα επιλέξει», είπε. Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει επίσης την ανησυχία τους για τη συμμετοχή.

Είναι δύσπιστοι

Αν και οι Αιγύπτιοι εξεπλάγησαν από τον σχετικώς ελεύθερο και έντονο πολιτικό διάλογο της προεκλογικής εκστρατείας, πολλοί διατείνονται και οι αναλυτές συναινούν ότι στην πραγματικότητα η πλειοψηφία του λαού δεν πιστεύει πως η αλλαγή θα συνεχιστεί με τη λήξη των εκλογών ή ότι το κυβερνών κόμμα θα παραδώσει την εξουσία. Μέρος αυτής της δυσπιστίας οφείλεται στη μονομερή φύση της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ φαίνεται ότι είχε στη διάθεσή του απεριόριστα μέσα, ενώ η αντιπολίτευση ελάχιστα.

Οι Αιγύπτιοι μπορεί να μην υπήρξαν πολιτικά δραστήριοι, αλλά είναι πολιτικά ενημερωμένοι και επέκριναν πολλούς μικρούς υποψήφιους ότι συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία μόνο και μόνο για να λάβουν τα 87.000 δολάρια, τα οποία δικαιούται κάθε υποψήφιος. Ωστόσο, αν υπάρχει ένας παράγοντας, ο οποίος συμβάλλει στην κυνική αντιμετώπιση του κόσμου, όσον αφορά στην κυβερνητική δέσμευση για αλλαγή, είναι τα τελευταία 24 χρόνια και η διατήρηση της εξουσίας με τη συμβολή των δυνάμεων ασφαλείας και την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή