Αναζήτηση τρομοκρατών μέσω κυβερνοχώρου και κινητών

Αναζήτηση τρομοκρατών μέσω κυβερνοχώρου και κινητών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντικείμενο τη θωράκιση της Ευρώπης έναντι της τρομοκρατίας αρχίζει σήμερα στο Νιούκαστλ, στη Βρετανία, η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 25 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H Βρετανία, προεδρεύουσα χώρα της E.E. αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις για εφαρμογή αυστηρότερης νομοθεσίας έναντι των τρομοκρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα περιορίζονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Πρόγευση των βρετανικών προθέσεων επί του ζητήματος έδωσαν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από το Δελχί όπου βρισκόταν για τη διάσκεψη Ε.Ε.-Ινδίας όσο και ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σχέδιο Μπλερ

Η παγκόσμια κοινή γνώμη ενωμένη οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα τόσο στους τρομοκράτες όσο και σε όσους υποκινούν άλλους σε τρομοκρατικές πράξεις, δήλωσε ο κ. Μπλερ. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, ο κ. Μπλερ προτίθεται να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού που αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου, η Βρετανία έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα για την απέλαση μουσουλμάνων κληρικών των οποίων τα κηρύγματα θεωρούνται ότι υποκινούν τρομοκρατικές πράξεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Δελχί, όπου μεταξύ άλλων η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 43 ευρωπαϊκά αεροσκάφη τύπου Airbus προς 2,2 δισ. δολάρια, ο κ. Μπλερ εξασφάλισε και την υποστήριξη της ινδικής κυβέρνησης στο σχέδιό του για την πάταξη της τρομοκρατίας. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός και από το Πεκίνο, το οποίο επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Τη στήριξη των ευρωβουλευτών στο νέο αντιτρομοκρατικό σχέδιο του Λονδίνου, ζήτησε χθες και ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ. Το σχέδιο προβλέπει καταγραφή στοιχείων των χρηστών του Διαδικτύου, αλλά και του περιεχομένου των συνδιαλέξεων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό τον εντοπισμό τρομοκρατών. Σε αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Κλαρκ τόνισε ότι «αν οι Ευρωπαίοι δεν υιοθετήσουν τα προτεινόμενα από τους Βρετανούς αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα, θα είναι σαν να πολεμούν τους φανατικούς ισλαμιστές με τα χέρια τους δεμένα στον αυχένα». Γνωρίζοντας ότι οι βρετανικές προτάσεις έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των πολιτικών ελευθεριών, ο κ. Κλαρκ επεσήμανε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η σημασία αυτών των ατομικών δικαιωμάτων έναντι του συλλογικού δικαιώματος των πολιτών για ασφάλεια.

Ο Ιταλός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, συντάχθηκε με τις απόψεις του κ. Κλαρκ υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας της Ευρώπης από την τρομοκρατία.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, επεσήμανε ότι το πρόβλημα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έγκειται στο ότι μεταξύ των χωρών – μελών της E.E., οι μεν δεν εμπιστεύονται τις αντιτρομοκρατικές διαδικασίες των δε. Και πρόσθεσε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα στην πάταξη του φαινομένου.

Η Γαλλία

Παράλληλα, το οπλοστάσιό της κατά της τρομοκρατίας ενισχύει και η Γαλλία με σκλήρυνση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία θα συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτή θα παρακολουθούνται οι πολίτες που επισκέπτονται χώρες που θεωρούνται φυτώρια τρομοκρατίας. Θα επεκταθεί επίσης η παρακολούθηση των δημόσιων χώρων με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ θα τιμωρούνται με φυλάκιση 10 έως 20 ετών όσοι παρέχουν λογιστική υποστήριξη σε τρομοκράτες, ενώ οι αρχηγοί των τρομοκρατικών δικτύων θα κινδυνεύουν να τους επιβληθεί φυλάκιση 20 έως 30 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή