EUROPOL: απειλή για E.E. η ισλαμική τρομοκρατία

EUROPOL: απειλή για E.E. η ισλαμική τρομοκρατία

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχεται στο Νιούκαστλ, στο οποίο συμμετέχει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης. H πίεση για τη λήψη νέων μέτρων αυξήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλιο και η Βρετανία, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της E.E., είναι από τις χώρες που τάσσονται απόλυτα υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων, όπως η εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η δράση της Αλ Κάιντα

Την ίδια στιγμή, η EUROPOL στην ετήσια έκθεσή της για το οργανωμένο έγκλημα, που αφορά καταγραφή και απολογισμό για το 2004, κάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στη δράση της Αλ Κάιντα και στον κίνδυνο που αυτή αποτελεί πλέον για την E.E., αλλά και στη στρατολόγηση τρομοκρατών εντός της E.E. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η πιο πιθανή τρομοκρατική απειλή για την Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή η ισλαμική τρομοκρατία. Αναφέρεται επίσης ότι η Αλ Κάιντα έχει εγκαινιάσει επιθέσεις με στόχο μαζικές απώλειες πληθυσμού, χρησιμοποιώντας στις περισσότερες περιπτώσεις βομβιστές αυτοκτονίας. Οπως επισημαίνεται, ορισμένες επιτυχημένες -σε διεθνές επίπεδο- επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα, αλλά και ο πόλεμος στο Ιράκ, ενεργοποίησαν μια συνεχώς αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ακραίο ισλαμισμό, ενώ αναδείχθηκε μια νέα γενιά τρομοκρατών, οι οποίοι στρατολογήθηκαν εντός της E.E., ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη εμπλακεί σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ.

Εγκαιρη προειδοποίηση

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, όταν ουσιαστικά η ισλαμική τρομοκρατία εισήλθε στην Ευρώπη, η EUROPOL ενεργοποίησε σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη της E.E. μια διαδικασία συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και στη συνέχεια σύνταξης εκθέσεων προσδιορισμού και εκτίμησης απειλής και κινδύνου, οι οποίες κοινοποιούνται στα κράτη – μέλη. Στόχος των εκθέσεων αυτών είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για δίκτυα που συνδέονται με ισλαμική τρομοκρατία, αλλά και η παροχή πληροφοριών για επιμέρους ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η ισλαμική τρομοκρατία μπορεί να αναδεικνύεται ως η νέα απειλή για την E.E., ωστόσο, οι παραδοσιακοί τομείς δράσης του οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζουν να υφίστανται, με τις εγκληματικές οργανώσεις να γίνονται «όλο και πιο επαγγελματικές» στη δράση τους, όπως αναφέρει η έκθεση της EUROPOL. Εμπόριο ναρκωτικών, παράνομη μετανάστευση, trafficking, παιδική πορνογραφία, παραχάραξη χαρτονομισμάτων και ξέπλυμα χρήματος, είναι οι τομείς στους οποίους κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται οι ομάδες αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROPOL, η E.E. παραμένει μια μεγάλη αγορά ναρκωτικών, την εμπορία των οποίων διενεργούν εγκληματικές ομάδες βαθιά ριζωμένες στην περιοχή. H εμπορία ναρκωτικών στην E.E. παραμένει κυρίως πεδίο δράσης τούρκικων ομάδων, με τις αλβανικές να παρουσιάζουν διαρκή διείσδυση στον συγκεκριμένο τομέα και, τελευταία, να καταγράφονται όλο και πιο συχνά περιπτώσεις μεταξύ τους συνεργασίας. Το εμπόριο ηρωίνης από τις χώρες παραγωγής της Ασίας στις αγορές της Ευρώπης παραμένει το κύριο αντικείμενό τους. Οι ομάδες αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει απευθείας επαφή με παραγωγούς κοκαΐνης στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική και έχουν εισέλθει στην εμπορία και αυτού του ναρκωτικού, για τη διακίνηση του οποίου τα κολομβιανά καρτέλ είχαν στήσει αποκλειστικά δικά τους δίκτυα, που εξακολουθούν να υφίστανται. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την έκθεση, ότι κάθε χρόνο περίπου 250 τόνοι κοκαΐνης μεταφέρονται στην E.E. διά θαλάσσης. Μέσα στο 2004, στην E.E. κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, η αξία των οποίων, μαζί με κατασχεθέντα ως προερχόμενα από εμπόριο ναρκωτικών χρήματα, ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Συνθετικά ναρκωτικά

Την ίδια στιγμή, η E.E. παραμένει κύρια πηγή παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών σε εργαστήρια κυρίως του Βελγίου και της Ολλανδίας. Παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών και μάλιστα αυξανόμενη, καταγράφεται στην Εσθονία, τη Σερβία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται πλέον τούρκικες, μαροκινές και κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις. Οι κινεζικές οργανώσεις εξελίσσονται σε παραγωγούς, ενώ μέχρι πρότινος ήταν οι βασικοί διακινητές προδρόμων χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών.

Η παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών και το trafficking όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά τα μεγέθη τους διαρκώς αυξάνονται, με κέρδη ύψους πολλών δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Ιδιαίτερα ανησυχητική εμφανίζεται η αύξηση λαθρομετανάστευσης από την Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται «εκρηκτική».

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έγινε μέσα στο 2004 κοινή επιχείρηση, συντονισμένη από τη EUROPOL σε 21 κράτη – μέλη της E.E., με ελέγχους σε 39 αεροδρόμια, που χρησιμοποιούνται για την είσοδο λαθρομεταναστών από την Κίνα. Συνελήφθησαν 5 διακινητές και 273 Κινέζοι λαθρομετανάστες.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οπως διαπιστώνεται, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που διακινούνται, παράγονται, κατά κύριο λόγο, σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε χώρες της Απω Ανατολής και κυρίως στην Ιαπωνία και, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, στη Νότιο Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή