H διείσδυση εγκληματικών οργανώσεων

H διείσδυση εγκληματικών οργανώσεων

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τάσεις που καταγράφονται από τη EUROPOL όσον αφορά την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές χαρακτηρίζονται. Το οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρεται, γίνεται όλο και πιο «επαγγελματικό», με τις οργανώσεις να απευθύνονται πλέον σε ειδικούς κάθε τομέα, να «στρατολογούν», κάνοντας χρήση της οικονομικής τους δύναμης, την αφρόκρεμα στελεχών σε μια σειρά από τομείς, όπως η οικονομική δραστηριότητα (για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος), η υψηλή τεχνολογία (τις δυνατότητες της οποίες εκμεταλλεύονται για το ηλεκτρονικό έγκλημα), η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Οι εγκληματικές οργανώσεις που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στην E.E. και φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια τις διωκτικές αρχές, είναι οι αλβανικές, οι ρωσικές και, εσχάτως, οι κινεζικές.

Η τάση που καταγράφεται είναι αυτές οι οργανώσεις να επεκτείνουν συνεχώς τη δράση τους και να εξελίσσονται σε ομάδες που καταπιάνονται σχεδόν με κάθε μορφή εγκληματικότητας.

Ετσι, το μοντέλο της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε αυστηρά ένα είδος ναρκωτικών θεωρείται ξεπερασμένο, με κάθε είδους ναρκωτικά να διακινούνται από την ίδια ομάδα. Οσον αφορά άλλες μορφές εγκληματικής δράσης, παρατηρείται συνεχής βελτίωση της ποιότητας των πλαστών χαρτονομισμάτων, ενώ συνεχώς αυξητική είναι η τάση της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή