ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ TO ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο σπίτι του πάλι ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ

ΠΑΡΙΣΙ. O Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξήλθε χθες από το στρατιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύθηκε επί μία εβδομάδα λόγω «αγγειακού περιστατικού». O κ. Σιράκ μίλησε επί πέντε λεπτά στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Μπερναντέτ. «Θα επιστρέψω στην κατοικία μου και θα αναλάβω τα καθήκοντά μου», δήλωσε ο κ. Σιράκ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. O Γάλλος πρόεδρος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 2 Σεπτεμβρίου με πρόβλημα στην όραση, το οποίο εκτιμάται ότι οφείλεται σε θρόμβωση στο αίμα. Οι θεράποντες ιατροί τού συνέστησαν να «είναι λογικός» για έξι εβδομάδες, σύσταση που μάλλον δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ

Ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης

ΤΙΡΑΝΑ. Χθες επρόκειτο να συνεδριάσει το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, για την προκαταρκτική συζήτηση πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προς το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο προτείνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δύο μήνες μετά τη νίκη του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές. H συνεδρίαση της Βουλής επρόκειτο να αρχίσει χθες το απόγευμα, ενώ η ψηφοφορία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί σήμερα. O 60ετής κ. Μπερίσα υποσχέθηκε την περικοπή της φορολογίας, ενώ έθεσε ως άξονα της κυβέρνησης την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και την ένταξη της χώρας στους διεθνείς θεσμούς. H Αλβανία διεκδικεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ

Στην αντιπολίτευση η Τιμοσένκο;

ΚΙΕΒΟ. Αναποφάσιστη φέρεται ότι είναι η Γιούλια Τιμοσένκο, μέχρι προχθές πρωθυπουργός της Ουκρανίας και σύμμαχος του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιούσενκο, για το αν θα προσχωρήσει στις τάξεις της ουκρανικής αντιπολίτευσης. H κ. Τιμοσένκο, το σύμβολο της «πορτοκαλί» επανάστασης που έφερε τον Γιούσενκο στην εξουσία, τον περασμένο Δεκέμβριο, εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει στην αντιπολίτευση, μετά την ξαφνική απόφαση του προέδρου Γιούσενκο να απολύσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Οι επικριτές της πρώην πρωθυπουργού τη θεωρούν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, και για την ενεργειακή κρίση που αντιμετώπισε η Ουκρανία τον περασμένο Μάιο. Στις αρχές του έτους, η κ. Τιμοσένκο είχε φυλακιστεί για μικρό διάστημα επειδή κατηγορείτο για χρηματισμό, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ

Αγνοούν το Ευρωσύνταγμα

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Το 50% των Ιρλανδών δεν έχουν γνώμη για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, η οποία παρουσιάστηκε στο Δουβλίνο. Το 37% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του επίμαχου κειμένου ενώ το 13% το αντιμάχεται. Οπως καταδεικνύει η έρευνα, η πλειοψηφία των Ιρλανδών αγνοούν το περιεχόμενο του Ευρωσυντάγματος – μόνο το 15% το γνωρίζει. Ωστόσο, παρά την απόρριψη της συνθήκης από τη Γαλλία και την Ολλανδία στα αντίστοιχα δημοψηφίσματα, η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαγάγει δημοψήφισμα για να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, που χρονολογείται απο το 1937, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος.

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ

Κλειστό το αεροδρόμιο Βαγδάτης

ΒΑΓΔΑΤΗ. Κλειστό μέχρι νεωτέρας παρέμεινε χθες το αεροδρόμιο της Βαγδάτης εξαιτίας διαφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράκ και βρετανικής εταιρείας, η οποία παρέχει συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Global Security τονίζει ότι δεν έχει πληρωθεί για τις υπηρεσίες της από τον περασμένο Μάρτιο και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να κλείσει το αεροδρόμιο για τα επιβατικά αεροσκάφη.

ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ TON ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ

«Σύγκρουση» καθηκόντων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη της, Ριντ Ελσεβίρ, στον τομέα των όπλων επικρίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet στο τρέχον τεύχος της. «Εξ ονόματος των αναγνωστών και των συνεργατών μας, ζητούμε με σεβασμό από τον Ριντ Ελσεβίρ να απεμπλακεί από κάθε οικονομική δραστηριότητα η οποία απειλεί την ανθρώπινη υγεία και ευημερία», τονίζεται στο κύριο άρθρο του περιοδικού. Το κύριο άρθρο συνυπογράφουν κορυφαίες προσωπικότητες του ιατρικού κόσμου. O Ριντ Ελσεβίρ, εκτός από εκδότης επιστημονικών επιθεωρήσεων διεθνούς κύρους, είναι επίσης και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Spearhead, η οποία διοργανώνει εκθέσεις όπλων. Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να εγκαινιαστεί στη βρετανική πρωτεύουσα μεγάλη έκθεση όπλων, στην οποία θα συμμετάσχει και η εν λόγω εταιρεία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΥΣΑΡΑΦ

Αισιοδοξεί για το Κασμίρ

ΡΑΒΑΛΠΙΝΤΙ, Πακιστάν. Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Πέρβες Μουσάραφ, σχετικά με το ενδεχόμενο επίλυσης της κρίσης που ταλανίζει Ινδία και Πακιστάν και αφορά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ. O κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι την αισιοδοξία αυτή μοιράζεται και η ινδική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επέλθει, όσο οι νυν ηγέτες των δύο χωρών βρίσκονται στην εξουσία. O πρόεδρος του Πακιστάν συμπλήρωσε λέγοντας ότι έχει εγκαθιδρύσει μια πολύ καλή σχέση με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σίνγκ. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στο παρασκήνιο της γενικής συνέλευσης του OHE στη Νέα Υόρκη, τον ερχόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή