Σαρωτική νίκη για Κοϊζούμι, που θα… παραιτηθεί

Σαρωτική νίκη για Κοϊζούμι, που θα… παραιτηθεί

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Σαρωτική νίκη σημείωσε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια σαφής νίκη της στρατηγικής του Κοϊζούμι να αναζητήσει άμεση επιβεβαίωση του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος από τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τα έως χθες διαθέσιμα αποτελέσματα, το LDP συγκεντρώνει 296 έδρες, πολύ περισσότερες από τις 241 που απαιτούνται για την απλή πλειοψηφία και από τις 249 που κατείχε μέχρι τώρα. Μαζί με τις έδρες του μικρότερου κόμματος Κομέιτο η νέα κυβέρνηση φθάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, με 327 έδρες και ποσοστό 68,1% των συνολικών εδρών. Ετσι, ο Κοϊζούμι αποκτά την ευχέρεια να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα ακόμη κι αν έχει αντιρρήσεις η εχθρική προς αυτόν Ανω Βουλή.

«Λαμβάνω το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών πολύ σοβαρά υπόψη και νιώθω μεγάλη ευθύνη», είπε ο Κοϊζούμι. «Θέλω να δω την προώθηση της μεταρρύθμισης των ιαπωνικών ταχυδρομείων το ταχύτερο δυνατόν», προσέθεσε.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κοϊζούμι επανεξελέγη παρ’ ότι κυβερνά την Ιαπωνία τα τελευταία πενήντα χρόνια, με ένα διάλειμμα δέκα μηνών. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, που σημείωνε σταδιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια, καταποντίστηκε από τις 175 έδρες στις 113. O ηγέτης του, Κατσούγια Οκάντα, παραιτήθηκε, ενώ οι αναλύσεις των τελευταίων ετών περί σταδιακής μετάβασης της Ιαπωνίας στο δικομματισμό μπήκαν στο ψυγείο.

Εμμένει στις δηλώσεις του

Παρά τη λαμπρή νίκη, ο Κοϊζούμι επανέλαβε την προηγούμενη δέσμευσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2006. O Κοϊζούμι είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή» στα σχέδια αυτά και ότι «πολλοί» μέσα στο κόμμα επιθυμούν να τον διαδεχθούν. «Ελπίζω ο επόμενος πρόεδρος του LDP να είναι κάποιος που να θέλει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις Κοϊζούμι», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο.

Ως τότε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, να προωθήσει το οικονομικό του πρόγραμμα. «H ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων χαρακτηριζόταν εδώ και καιρό παράλογη. Εγώ λέω ότι είναι λογική», είπε ο Κοϊζούμι. «H δουλειά μας φυσικά δεν είναι μόνο να ιδιωτικοποιήσουμε τα ταχυδρομεία. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα». Τα ιαπωνικά ταχυδρομεία, που λειτουργούν και ως τράπεζα και ως ασφαλιστικός οργανισμός, είναι η πλουσιότερη τράπεζα στον πλανήτη, με περιουσιακά στοιχεία που φθάνουν τα 3 τρισ. δολάρια.

Τον Αύγουστο, ο Κοϊζούμι είχε χάσει τη μάχη για την ιδιωτικοποίησή τους στη Βουλή, καθώς στελέχη του κόμματός του είχαν εξεγερθεί και είχαν καταψηφίσει τις προτάσεις του. Αυτό τον είχε ωθήσει να προκηρύξει τις εκλογές της Κυριακής, που ήταν πρόωρες κατά δύο χρόνια.

Ο Κοϊζούμι εξοστράκισε τους αντάρτες από το κόμμα και έστειλε πιστούς στον ίδιο βουλευτές να διεκδικήσουν τις έδρες τους. Επίσης, απευθύνθηκε απ’ ευθείας στο ιαπωνικό κοινό, στηλιτεύοντας όσους αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις του ως αρτηριοσκληρωτική παλαιά φρουρά. H εκστρατεία του προέβαλε πολλά φρέσκα γυναικεία πρόσωπα και έκανε άριστη χρήση των δυνατοτήτων των μέσων ενημέρωσης. Το κυβερνών κόμμα είναι βαθύτατα συντηρητικό, όμως, με τις εκλογές αυτές, ο Κοϊζούμι πέτυχε να ενισχύσει την προσκείμενη στον ίδιο φιλελεύθερη πτέρυγα.

Ευφορία στο Χρηματιστήριο

Ο Κοϊζούμι δήλωσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της Βουλής πριν από την προγραμματισμένη έναρξη, ώστε να προωθήσει το ταχύτερο δυνατόν την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων. Το εκλογικό αποτέλεσμα προξένησε ευφορία στις χρηματαγορές, οδηγώντας τον δείκτη Νικκέι του χρηματιστηρίου του Τόκιο σε ύψη-ρεκόρ. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Κοϊζούμι υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή