Αιματηρά επεισόδια στο Μπέλφαστ

Αιματηρά επεισόδια στο Μπέλφαστ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Τα χειρότερα επεισόδια εδώ και εφτά χρόνια συγκλόνισαν το Σαββατοκύριακο το Μπέλφαστ στη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς φανατικοί προτεστάντες συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία και τα βρετανικά στρατεύματα, τραυμάτισαν 50 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, έκαψαν αυτοκίνητα και μετέτρεψαν τους δρόμους της πόλης σε πεδίο μάχης. Αφορμή για τις άγριες συμπλοκές, που κατέληξαν στη σύλληψη δεκάδων σκληροπυρηνικών προτεσταντών, αποτέλεσε η καθιερωμένη παρέλαση του Τάγματος της Οράγγης και η εμμονή των προτεσταντών να περάσουν μέσα από γειτονιές καθολικών.

Ανοιξαν πυρ

Το βράδυ της Κυριακής, ένοπλοι θερμοκέφαλοι, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών σε τουλάχιστον δύο σημεία της πρωτεύουσας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί. Ανδρες των ειδικών δυνάμεων, φορώντας κράνη και ειδικές πυρίμαχες στολές, προσπάθησαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος με αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες.

Συνολικά πενήντα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των τριήμερων συγκρούσεων, κυρίως από τα θραύσματα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. «Είναι μια στιγμή επιλογών για όλους μας. Με ποιανού το μέρος είμαστε; Στηρίζουμε την τάξη και την ασφάλεια, όπως αυτή εφαρμόζεται δίκαια για κάθε πολίτη; Ή είμαστε εναντίον του νόμου και της τάξης, συμπαρατασσόμενοι με εκείνους που πετούν μολότοφ εναντίον της αστυνομίας; » αναρωτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, Πίτερ Χάιν.

Ο Χάιν εξήγησε πως μέλη των δύο εκτός νόμου σκληροπυρηνικών οργανώσεων προτεσταντών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ενορχήστρωση των επεισοδίων.

Η τύχη της εκεχειρίας

Επιπλέον ανέφερε πως το Λονδίνο θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών αν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την εκεχειρία, που επισήμως ισχύει από το 1994. Δεκαέξι συλληφθέντες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίστηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν ένα μακρύ κατάλογο κατηγοριών, από απόπειρα δολοφονίας μέχρι πειρατεία οχημάτων.

Πώς ξεκίνησαν

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το Σάββατο αφότου η κυβέρνηση απαγόρευσε στην πορεία του Τάγματος της Οράγγης να περάσει μέσα από την καθολική γειτονιά στο Μπέλφαστ. Το Τάγμα κάλεσε αμέσως τους συμμετέχοντες στην παρέλαση να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον χίλιοι φανατικοί προτεστάντες να ξεχυθούν στους δρόμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή