Ελπίδα, οι αυστηρές οδηγίες από την E.E.

Ελπίδα, οι αυστηρές οδηγίες από την E.E.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως, το μέλλον δεν είναι απαραίτητα χειρότερο για το περιβάλλον και τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς πολλές από τις αυστηρές κοινοτικές οδηγίες θα αποδώσουν καρπούς. Με δεδομένες συγκεκριμένες κοινωνικο-οικονομικές μεταβολές που σταδιακά συντελούνται στη Γηραιά Ηπειρο, οι περιβαλλοντικές πιέσεις αλλάζουν πρόσωπο και επιβάλλουν τη θέσπιση νέων πολιτικών. Αυτά υποδεικνύει μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η οποία εξετάζει τις περιβαλλοντικές συνέπειες σημαντικών κοινωνικο-οικονομικών εξελίξεων.

Η έκθεση εξετάζει τη σχέση συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων με τις επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα:

– H αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της Ευρώπης (σταθεροποίηση του πληθυσμού, εγκατάλειψη της υπαίθρου και αύξηση των νοικοκυριών) αναμένεται να αυξήσει ορισμένες περιβαλλοντικές πιέσεις. Πιθανές επιπλοκές είναι η αύξηση των αναγκών σε ενέργεια και νερό.

– Οι εκπομπές καυσαερίων στην E.E. το διάστημα 2008 – 2012 σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέτρα και πολιτικές, αναμένεται να είναι 3% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 1990, αντί για 8% που είναι ο στόχος του πρωτοκόλλου του Κιότο.

– H αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στα επόμενα εκατό χρόνια (3,1 βαθμοί Κελσίου) αναμένεται να επηρεάσει τη βιοποικιλότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά. Οι περισσότερες χώρες – μέλη αναμένεται να χάσουν περισσότερα από πενήντα είδη μέχρι το 2100, ενώ οι βόρειες και σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό νέων ειδών πανίδας, ως αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας.

– Εως το 2030 όλες οι εκπομπές καυσαερίων που προέρχονται από την ξηρά θα μειωθούν σημαντικά (περισσότερο από 35%). Καθώς η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη θα βελτιώνεται σταδιακά, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα θα μειωθούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, η μείωση του προσδόκιμου ζωής εξαιτίας των μικροσωματιδίων θα πέσει από τους εννέα στους επτά μήνες. Ωστόσο, οι περιοχές με μεγάλο πληθυσμό δεν αναμένεται να δουν σύντομα τέτοιες αλλαγές.

– H συνολική χρήση νερού στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 10%. Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα νερού (κατά 10%) και θα αυξήσουν τις ανάγκες άρδευσης (κατά 5%) στις μεσογειακές χώρες.

– H εφαρμογή της Οδηγίας για την επεξεργασία των λυμάτων αναμένεται να αποδώσει σύντομα οφέλη. Το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης των 15 και το 70% της Ευρώπης των 25 αναμένεται να αποκτήσουν σύνδεση με τη διαδικασία επεξεργασίας. Ωστόσο, η μη διασύνδεση του υπόλοιπου 20% – 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού με δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, όσο και η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία θα εξακολουθήσουν να προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή