Επικήρυξαν τον Τζαφάρι οι φανατικοί στο Ιράκ

Επικήρυξαν τον Τζαφάρι οι φανατικοί στο Ιράκ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Συνεχίστηκαν και χθες οι εχθροπραξίες στην πόλη Ταλ Αφάρ, του βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Αμυνας, ο ιρακινός στρατός σκότωσε 200 αντάρτες στην πόλη, εναντίον της οποίας οι ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των αμερικανικών, εξαπέλυσαν επίθεση το περασμένο Σάββατο. O Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραήμ Τζαφάρι, τον οποίο μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών, που αποκαλούνται «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ», έχει επικηρύξει με 100.000 δολάρια, επισκέφθηκε χθες το Ταλ Αφάρ. Νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της πόλης, η οποία βρίσκεται στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, υποστήριξε ότι οι εχθροπραξίες στο Ταλ Αφάρ αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι την Πέμπτη. «Εχουμε ανακτήσει τον έλεγχο των δυτικών περιοχών της πόλης», τόνισε ο Αμπντελαζίζ Τζαζίμ, αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στο Ταλ Αφάρ. «Από την αρχή των επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί 157 τρομοκράτες και έχουν συλληφθεί 291 ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι την Κυριακή, το Ιράκ έκλεισε τμήμα των συνόρων του με τη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ ισχυρίζονται ότι το Ταλ Αφάρ είναι πέρασμα ξένων ανταρτών με στρατιωτικό εξοπλισμό, οι οποίοι μέσω της Συρίας κατευθύνονται προς πόλεις του κεντρικού Ιράκ.

Στο Ταλ Αφάρ ο ιρακινός στρατός εντόπισε 41 κρύπτες όπλων καθώς και κέντρο με ιατρικό εξοπλισμό που είχαν ετοιμάσει οι αντάρτες. O Ιρακινός πρωθυπουργός Τζαφάρι έδωσε ειδικές εντολές για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός στο Ταλ Αφάρ, ενώ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει κονδύλιο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά το τέλος των συγκρούσεων. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, στις συγκρούσεις του Ταλ Αφάρ έχασαν της ζωή τους έξι άμαχοι και ένας Ιρακινός στρατιώτης.

Στο μέτωπο του Συντάγματος, η εκλογική επιτροπή του Ιράκ επανέλαβε χθες την πρόθεσή της να οργανώσει, στα μέσα Οκτωβρίου, σχετικό δημοψήφισμα. Ωστόσο, το κείμενο του Συντάγματος δεν έχει ακόμη τυπωθεί ούτε έχει διανεμηθεί στις πέντε εκατομμύρια ιρακινές οικογένειες, τα μέλη των οποίων θα κληθούν να το ψηφίσουν. Αν το χρονικό διάστημα για τη διανομή του κειμένου εξαντληθεί, τότε ο συνταγματικός χάρτης θα πρέπει να δημοσιευθεί στις ιρακινές εφημερίδες. Ωστόσο, ο Νίκολας Χέιζομ, αξιωματούχος του OHE υπεύθυνος για τη σχετική διαδικασία, δήλωσε χθες ότι «το ιρακινό σύνταγμα δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα».

Η δίκη Σαντάμ

Εν τω μεταξύ, οι νέοι δικηγόροι του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσαν χθες ότι ο πελάτης τους στερείται των βασικών δικαιωμάτων του και χαρακτήρισαν παρωδία τη δίκη του, την οποία οι ιρακινές αρχές έχουν ορίσει για τις 19 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή