H τραγωδία στη N. Ορλεάνη ξεσηκώνει οργή κατά Μπους

H τραγωδία στη N. Ορλεάνη ξεσηκώνει οργή κατά Μπους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΟΡΛΕΑΝΗ/ΝΕΑ YOPKH. Πριν από τέσσερα χρόνια, η Νέα Υόρκη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος προσπαθούσαν να συνέλθουν από το σοκ που προκάλεσαν τα πλήγματα των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα, οι εικόνες από την καταστροφή που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη μοιάζουν να αντικαθιστούν τα τραγικά στιγμιότυπα από τη συντριβή του δεύτερου αεροσκάφους στον νότιο Δίδυμο Πύργο και την κατάρρευση των δύο κτιρίων.

Η τέταρτη επέτειος από τα τρομοκρατικά πλήγματα που συγκλόνισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθεί στη μνήμη των Αμερικανών με την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης και την εξαφάνιση ολόκληρων περιοχών από τον χάρτη. Πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, ολόκληρο το αμερικανικό έθνος συσπειρωνόταν πίσω από τον πρόεδρο Μπους, αναζητώντας στο πρόσωπό του τον ηγέτη που θα τον καθοδηγούσε στις δύσκολες εκείνες ώρες. Σήμερα, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς μιλούν με οργή για την τραγική ολιγωρία της κρατικής μηχανής και τις προσωπικές ευθύνες του Αμερικανού προέδρου, κατηγορώντας την προεδρία ακόμη και για εγκατάλειψη των κατοίκων της Νέας Ορλεάνης εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους. Αν η 11η Σεπτεμβρίου έδειξε στους Αμερικανούς το πόσο ευάλωτοι είναι και οι ίδιοι στην τρομοκρατία, ο τυφώνας της 29ης Αυγούστου ξεσκέπασε το σκοτεινό πρόσωπο της Αμερικής. H καταστροφή του τυφώνα «Κατρίνα» δεν ήταν δυνατόν να μην αφήσει το αποτύπωμά της στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Μεγάλο μέρος των μελών των συνεργείων διάσωσης που είχαν λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Νέα Ορλεάνη, αναζητώντας μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια νεκρούς και επιζώντες, καθώς τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν. Μέλη του Σώματος Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, το οποίο θρήνησε και τους περισσότερους νεκρούς όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, βρίσκονται στη Νέα Ορλεάνη προκειμένου να βοηθήσουν το έργο των ομάδων διάσωσης. «Πριν από τέσσερα χρόνια παλεύαμε πλάι πλάι με τις φλόγες. Είχαμε υποχρέωση να έρθουμε εδώ», δήλωσε ο Μάικλ Βαϊνλέιν, υπαρχηγός του Σώματος Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επρόκειτο χθες να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην κατεστραμμένη πόλη, η οποία παρουσιάζει μια μικρή εικόνα βελτίωσης, για πρώτη φορά μετά το πέρασμα της «Κατρίνα». Το αεροδρόμιο της πόλης ετοιμαζόταν να ανοίξει και πάλι, ενώ οι Αρχές άρχισαν να δίνουν άδεια σε ορισμένους επαγγελματίες να επιστρέψουν στην πόλη. Ομως, όπως όλοι τονίζουν, παρά τη μικρή πρόοδο που σημειώνεται, η υποδομή της πόλης έχει καταστραφεί και η ανοικοδόμηση θα χρειασθεί πολλά χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. O επίσημος απολογισμός των θυμάτων έφθανε έως χθες τους 400 νεκρούς – αριθμός πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 10.000 νεκρούς. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμη να μιλάει κανείς για τελικό απολογισμό.

Αντικατοπτρίζοντας την άποψη πολλών κατοίκων της Νέας Ορλεάνης, η εφημερίδα της πόλης σημείωνε χθες: «Είμαστε οργισμένοι, κ. πρόεδρε, και θα είμαστε για πολύ καιρό οργισμένοι. Αξίζαμε καλύτερης μεταχείρισης. Πολλοί άνθρωποι που βρήκαν τον θάνατο θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, και γι’ αυτό φταίει η κυβέρνησή σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή