Μεταρρύθμιση για ισχυρό και αποτελεσματικό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Μεταρρύθμιση για ισχυρό και αποτελεσματικό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Charles Ries – πρέσβη των ΗΠΑ/ Αποκλειστικό άρθρο για την «Κ»

Τα τελευταία 60 χρόνια, τα Ηνωμένα Εθνη αποτελούν ουσιώδη φορέα για τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού, ευημερούντα και δίκαιου κόσμου. Από την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του OHE τον Οκτώβριο του 1945 και μετά ο οργανισμός έχει παίξει μείζονα ρόλο στην προστασία του πλανήτη από μια παγκόσμια σύρραξη. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως υπεύθυνο σώμα για τη διατήρηση της ειρήνης και για την επιτυχή διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε διεθνείς κρίσεις. O OHE υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και τις ασθένειες. Αλλά για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός τις προκλήσεις ενός μεταλλασσόμενου κόσμου, η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του OHE που θα γίνει από αύριο έως την Παρασκευή, ηγέτες από 191 χώρες -συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Αμερικανού προέδρου Μπους- θα συμμετέχουν σε μια από τις σημαντικότερες συνελεύσεις στην ιστορία του οργανισμού με θέμα τον τρόπο ανανέωσης και αναμόρφωσης του OHE. Σε ό,τι μας αφορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν σε έναν ισχυρό και αποτελεσματικό Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και είναι έτοιμες να συνεργαστούν με άλλα κράτη-μέλη για τη μεταρρύθμιση του σημαντικού αυτού οργανισμού. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους, συμμετείχαμε ενεργά σε συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση που έγιναν με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, τη Γενική Γραμματεία του OHE, και τα μέλη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Οι προτάσεις μας

Οι προτάσεις μας εστιάζονται σε στόχους και προγράμματα του OHE που αφορούν τους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της αποτελεσματικής προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και της προώθησης της δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε πλήρως τους Στόχους Ανάπτυξης της Διακήρυξης της Χιλιετίας που αποσκοπούν στην εξάλειψη της φτώχειας και τη διεύρυνση της ευημερίας στους λαούς ολόκληρου του κόσμου.

Ωστόσο, η προσέγγισή μας ως προς την αναπτυξιακή βοήθεια δεν βασίζεται σε αυθαίρετους ποσοστιαίους στόχους. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη που δίνει έμφαση στην εθνική ευθύνη, τη σωστή διακυβέρνηση και την υγιή οικονομική πολιτική των χωρών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που προωθούν οι ΗΠΑ, την οποία στηρίζει επίσης ο Γενικός Γραμματέας του OHE, είναι η δημιουργία του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που θα αντικαταστήσει τη σημερινή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ενα μικρότερο, πιο ευέλικτο και δραστήριο Συμβούλιο θα είναι, πιστεύουμε, πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων που αφορούν τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. H ίδρυση του νέου αυτού οργάνου συνεπάγεται συνεργασία με τις σύμμαχες δημοκρατικές χώρες για να διασφαλίσουμε ότι κυβερνήσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους δεν θα έχουν θέση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο OHE συμμετέχει ήδη σε προσπάθειες για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2004, ο πρόεδρος Μπους πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου του OHE για τη Δημοκρατία, το οποίο θα διεύρυνε τις σημερινές προσπάθειες και θα συνέβαλε σε μια πιο εστιασμένη προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας υιοθέτησε την πρόταση του προέδρου Μπους και ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα στηρίξουν και θα συμβάλουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Πράγματι, η Ελλάδα, ως λίκνο της δημοκρατίας, θα μπορούσε φυσικά να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Το Ταμείο θα αποτελέσει μηχανισμό για τη βοήθεια νέων και αναδυόμενων δημοκρατιών, ώστε αυτές να αναπτύξουν μια κοινωνία των πολιτών και δημοκρατικές δομές, όπως ανεξάρτητο Τύπο, ανεξάρτητα δικαστήρια, και πολιτικά κόμματα.

Διοικητική ευθύνη

Αλλες αμερικανικές προτάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεταρρύθμιση στη χάραξη του προϋπολογισμού και τη διοίκηση του OHE, ώστε να βελτιωθεί ο εσωτερικός έλεγχος και η διοικητική ευθύνη. Στηρίζουμε την ιδέα του γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν για τη δημιουργία Επιτροπής για την Οικοδόμηση της Ειρήνης, η οποία θα παρέχει βοήθεια σε χώρες έπειτα από εμπόλεμες συγκρούσεις. Συμφωνούμε επίσης με τον γ.γ. ότι έφτασε η ώρα τα Ηνωμένα Εθνη να ολοκληρώσουν τη Γενική Συμφωνία για την Τρομοκρατία, ώστε να τεθούν εκτός νόμου οι δραστηριότητες της διεθνούς τρομοκρατίας. Πολλά από αυτά τα θέματα αποτελούν προκλήσεις εδώ και καιρό. Απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, καθώς και την ευρύτερη κοινωνία των εθνών. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του OHE απαιτούν συνεργασία, όπως όλες οι δραστηριότητες του οργανισμού στη διεθνή σκηνή.

Οι στόχοι του OHE είναι ριζωμένοι στα ιδανικά των ιδρυτών του. H δομή και οι δραστηριότητές του αλλάζουν τώρα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό που παραμένει -και πρέπει να παραμείνει- αναλλοίωτο, είναι η δέσμευση όλων των χωρών του κόσμου να συνεργαστούν για την επιδίωξη της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου, και της ελευθερίας. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος Μπους στην περυσινή του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του OHE, «ο καθένας από μας μόνος μπορεί να επιτύχει κάποια πράγματα. Ολοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή