Συμβιβασμός την ύστατη ώρα για τον OHE

Συμβιβασμός την ύστατη ώρα για τον OHE

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Σε συμβιβασμό, την ύστατη ώρα, κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών – μελών του OHE που συζητούν τις προτάσεις για ευρεία μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να αποφευχθεί νέο φιάσκο και ενώ στη Νέα Υόρκη συγκεντρώνονται πάνω απο 170 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής η οποία έχει και επετειακό χαρακτήρα, αφού φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση του οργανισμού.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Επί τρεις εβδομάδες, η 33μελής ομάδα διαπραγματευτών που θα εξετάσει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του OHE προσπαθούσε να βρει κοινό παρονομαστή για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτές, αφορούν μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δημιουργία νέου συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε αντικατάσταση της υπάρχουσας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του OHE μετά το σκάνδαλο του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα». Ομως η αδυναμία των χωρών – μελών να συμφωνήσουν στις προτάσεις, απειλούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις λίγες μόνον ώρες πριν ανοίξει η αυλαία της πανηγυρικής Συνόδου Κορυφής του OHE, που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Ο συμβιβασμός τελικώς επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, αν και οι συνομιλίες συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι το κείμενο στο οποίο επρόκειτο να καταλήξουν οι διπλωμάτες είχε πολλά κενά. «Θα έχουμε οπωσδήποτε κείμενο πριν από την έναρξη της τριήμερης Συνόδου, το οποίο σε ορισμένα σημεία θα είναι πολύ λεπτομερές, ενώ σε άλλα θα είναι πιο γενικό», υπογράμμισε ο Ρικ Γκρένελ, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στο φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Κόφι Ανάν, όπως όμως υπογράμμισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον OHE Μάικλ Μπόλτον «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεταρρύθμιση του οργανισμού». Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη, Εμιρ Τζόουνς Πάρι, «το κείμενο θέτει παραμέτρους για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις..

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, επί του οποίου διαφωνούσαν οι χώρες – μέλη, υπήρξε συμφωνία για διαγραφή του όρου που περιγράφει ως μη αποδεκτές τις εσκεμμένες δολοφονίες αμάχων. Ωστόσο, οι ισλαμικές χώρες δεν κατάφεραν να επιβάλουν εξαιρέσεις για εθνικοαπελευθερωτικές ομάδες ή για το δικαίωμα αντίστασης στην ξένη κατοχή. Οι ΗΠΑ πέτυχαν την έγκριση πρότασής τους για αντικατάσταση της σημερινής Επιτροπής, από συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως τα κριτήρια για τη συμμετοχή σε αυτό, με επιμονή Ρωσίας και Κίνας, παραμένουν στη δικαιοδοσία της Γ.Σ.

Αφήνουν τους πρόσφυγες στην τύχη τους

Μαζικοί θάνατοι στα σύνορα της Ευρώπης, κι εμείς ούτε που το αντιλαμβανόμαστε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 2004, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία, πνίγηκαν 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες. Οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι, καθώς ορισμένα ναυάγια δεν καταγράφονται ποτέ. Αυτό ανέφερε o επικεφαλής του Τμήματος Ασφαλείας Επιχειρήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO), πλοίαρχος Γκ. Μάπλμπεκ, σε διεθνές συνέδριο που έγινε χθες στην Αθήνα. Στο συνέδριο, που οργανώθηκε από την Υπατη Αρμοστεία του OHE για τους Πρόσφυγες και είχε θέμα «Εντοπισμός και διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο», το πρόβλημα περιγράφηκε ως εξής: Πρακτικά, το μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα πέφτει στα εμπορικά πλοία. Ωστόσο, η περισυλλογή ναυαγών συνεπάγεται καθυστερήσεις και οικονομική ζημιά για τις ναυτιλιακές εταιρείες, διότι συχνά, οι κυβερνήσεις αρνούνται να παραλάβουν τους διασωθέντες, αφήνοντάς τους μέσα στα πλοία. Οι ελπίδες των συνέδρων στράφηκαν στην επερχόμενη τροποποίηση της διεθνούς σύμβασης του IMO, η οποία, αν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2006 και θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να δέχονται, έστω και προσωρινά, τους διασωθέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή