Ενα πρότυπο κατηχητικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

Ενα πρότυπο κατηχητικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H φωτογραφία στο ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στον υπολογιστή μου είναι εύγλωττη. Μια ξανθιά νεαρή κοπέλα, με αλαβάστρινο δέρμα, ελαφρά μακιγιαρισμένη ρίχνει ένα λοξό βλέμμα… στο άγνωστο. Μοντέρνα ντυμένη, με ξεβαμμένο μπλουτζίν παντελόνι, μπλούζα με μακριά μανίκια και ευπρεπές ντεκολτέ. Αν δεν ήταν τόσο αγγελική θα μπορούσε να είναι παρουσιάστρια σε μουσικό τηλεοπτικό κανάλι. Πλάι στη φωτογραφία της, μια λεζάντα με ένα σταυρό γράφει «εδώ συναντώνται οι Χριστιανοί». Η κοπέλα με την αναγεννησιακή ομορφιά είναι η εικόνα ενός site για νεαρούς Αμερικανούς που αναζητούν ταίρι. Οι ιστορίες ανθρώπων που βρίσκουν την αδελφή ψυχή στο Διαδίκτυο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Τώρα όμως, όπως φαίνεται, το ταίριασμα των ψυχών περνά από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Στην Αμερική των ευαγγελιστών του Τζορτζ Μπους οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφώς προσδιορισμένες και με μηδενικές πιθανότητες να μετατοπιστούν. Και επειδή τα νιάτα είναι, ως γνωστόν, η ελπίδα των εθνών, η Αμερική των ευαγγελιστών φροντίζει να τα γαλουχεί με τα σωστά χριστιανικά και υπερπατριωτικά ιδεώδη.

Ενα τέτοιο ίδρυμα που εγγυάται την προετοιμασία Αμερικανών έτοιμων να υπηρετήσουν τον Θεό και την πατρίδα, είναι το κολέγιο Πάτρικ Χένρι στο Πέρσελβιλ της Βιρτζίνια. Το κολέγιο δέχεται φοιτητές απ’ όλη την Αμερική και απ’ όλες τις κονωνικές τάξεις. Μόνο που σε ποσοστό 85% προτιμά τα παιδιά που δεν έχουν ποτέ φοιτήσει σε σχολείο αλλά που έχουν, ώς τα 18 τους, διδαχθεί κατ’ οίκον. Και αυτό γιατί οι γονείς τους δεν εμπιστεύονται το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ -που θεωρείται από τα καλύτερα στο δυτικό κόσμο- επειδή δεν εμφυσά στα τέκνα τους τις σωστές χριστιανικές αξίες. Και επειδή το κολέγιο Πάτρικ Χενρι από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, το 2000, εγγυάται το σωστό περιβάλλον γι’ αυτά τα παιδιά, οι γονείς τους διαγκωνίζονται για να τους εξασφαλίσουν μια θέση στο ίδρυμα που φιλοδοξεί να γίνει το Χάρβαρντ για τους κατ’ οίκον διδαχθέντες.

Χάρη σε εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού New Yorker, μαθαίνουμε ότι στο Πάτρικ Χένρι, οι φοιτητές πέραν της καθημερινής ανάγνωσης της Βίβλου, της τήρησης των στρατιωτικού τύπου σχολικών κανόνων που απαγορεύουν το φλερτ και τις προγαμιαίες σχέσεις, διδάσκονται κυρίως πολιτικές επιστήμες. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το πρώτο κιόλας έτος, οι φοιτητές του Πάτρικ Χένρι στελεχώνουν ως δόκιμοι τα γραφεία συντηρητικών γερουσιαστών αλλά και του Λευκού Οίκου. Στα αναγνώσματά τους περιλαμβάνονται οι πολιτικές βιογραφίες των Αμερικανών Ρεπουμπλικανών προέδρων αλλά και βιβλία του ιδρυτή του κολεγίου, του Μάικλ Φάρις. Βιβλία με χριστιανικά θέματα, που προειδοποιούν τους αναγνώστες τους για τα δεινά του MTV, της πορνογραφίας στο Διαδίκτυο, των εκτρώσεων, της ομοφυλοφιλίας, της απληστίας και του άμετρου εγωισμού. Ο Φάρις χαρακτηρίζει τα δημόσια σχολεία της Αμερικής «τερατουργήματα των άθεων» και διαβεβαιώνει τους φοιτητές του ότι κάποια μέρα θα ανταμειφθούν για τη χρηστότητά τους ίσως και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που γιατί όχι μπορεί να είναι πρώην συμφοιτητής τους στο Πάτρικ Χένρι!

Η τραγωδία της Νέας Ορλεάνης απέδειξε ότι και οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές. Οχι επειδή τιμωρούνται για τη διεθνή εξωτερική τους πολιτική, όπως άφησε να εννοηθεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Αλλά για την ολιγωρία που επέδειξαν στην αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής κρίσης. Ολιγωρία που ερμηνεύεται ίσως και από τη βεβαιότητα των ευαγγελιστών και πάσης φύσεως Αμερικανών χριστιανών φανατικών, όπως αυτούς που φοιτούν στο Πάτρικ Χένρι, ότι ο φιλεύσπλαχνος Θεός δεν θα αφήσει αβοήθητο ένα μεγάλο έθνος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή