H Γαλλία αντισταθμίζει το κόστος με επίδομα

H Γαλλία αντισταθμίζει το κόστος με επίδομα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ, μετά την πρόσφατη μικροπεριπέτεια της υγείας του Γάλλου ηγέτη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απότομη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Κομιστής ευχάριστων ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε, στη διάρκεια αγροτικής έκθεσης, στη Δυτική Γαλλία, την αύξηση των επιστροφών φόρων στους αγρότες, εν είδει έκτακτου επιδόματος για την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων μετά τον τυφώνα «Κατρίνα».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αγρότες θα απαλλαγούν από την καταβολή δασμών για την αγορά πετρελαίου κίνησης σε ποσοστό 50%. Ενα μέτρο που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στρατηγική

Οι οικονομικές ενισχύσεις που αποφάσισε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας έρχονται σε αντίθεση με την πρόσφατη έκκληση- προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα κράτη – μέλη να μην «ενδώσουν στον πειρασμό» των επιδοτήσεων υπό την πίεση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Πέραν των άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κλάδων (αγρότες, εταιρείες μεταφορών), οι κ. Σιράκ και Βιλπέν επέμειναν ιδιαίτερα στη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την υποκατάσταση του πετρελαίου από φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ντε Βιλπέν, στόχος της κυβέρνησής του είναι να αυξηθεί η χρήση βιοκαυσίμων (υποκαταστάτων της βενζίνης και του πετρελαίου ντίζελ που παράγονται από φυτικά προϊόντα) σε ποσοστό 10% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων μέχρι το 2010. Παράλληλα, εξήγγειλε την κατασκευή τριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (υπολείμματα οργανικών ουσιών, συνήθως φυτικής προέλευσης). H ισχύς αυτών των νέου τύπου εργοστασίων υπολογίζεται σε 300 μεγαβάτ, κάτι που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ισχύος ενός τυπικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού.

Πίεση σε εταιρείες

Στη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης, ο πρόεδρος Σιράκ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, να ασκήσει πίεση στις εταιρείες πετρελαίου, ώστε να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης και να αυξηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Total SA και η BP, μείωσαν κατά αρκετά λεπτά την τιμή της βενζίνης, την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από την προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι θα τους επιβληθεί ειδικός φόρος αν δεν θυσιάσουν μέρος των κερδών τους προς όφελος των καταναλωτών. O κ. Μπρετόν θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εταιρειών πετρελαίου την Παρασκευή με στόχο την περαιτέρω μείωση των τιμών.

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα που είχε ρίξει στο τραπέζι τον περασμένο μήνα για μείωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας στις εθνικές οδούς (στα όρια των 115 χιλιομέτρων την ώρα), ώστε να μειωθεί η κατανάλωση βενζίνης.

Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ιδίως των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι απέκλεισαν διυλιστήρια και δεξαμενές καυσίμων, την περασμένη εβδομάδα.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού συνδέονται άμεσα με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στη Γαλλία. Το πρόσφατο πρόβλημα υγείας του Σιράκ εξασθένισε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2007, κλιμακώνοντας τον ακήρυχτο «εμφύλιο» στην Κεντροδεξιά μεταξύ του Βιλπέν και του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. H προώθηση «φιλολαϊκών» μέτρων και η επίδειξη οικολογικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση μεταφράζονται ως πολιτική προίκα του Σιράκ στον ευνοούμενό του, Βιλπέν, σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το φιλελεύθερο, αγγλοσαξωνικό μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή