ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ THN ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ TOY ΠΑΡΙΣΙΟΥ

Προκαταρκτική έρευνα για τον αμυντικό όμιλο Τhales

ΠΑΡΙΣΙ. Προκαταρκτική έρευνα για τις δραστηριότητες του γαλλικού αμυντικού ομίλου Thales, (πρώην Thompson-CSF) ζήτησε η Εισαγγελία του Παρισιού. H έρευνα θα αφορά συμφωνίες που έκλεισε ο αμυντικός κολοσσός -με ετήσιο τζίρο ύψους 10,5 δισ. ευρώ- τόσο στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό. Στο επίκεντρο της έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, αναμένεται να βρεθούν και συμβάσεις του ομίλου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του ομίλου δήλωσε χθες ότι δεν έχει λάβει γνώση για την έρευνα της Εισαγγελίας του Παρισιού. O εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η THEC, θυγατρική της Thales, ήταν αυτή που αποφάσισε να υποβάλει μήνυση εναντίον εργαζομένου της με την κατηγορία της διαφθοράς, γεγονός το οποίο προκάλεσε την δικαστική έρευνα σχετικά με την κατασκευή του έργου του τραμ στη Νίκαια της Γαλλίας, την οποία είχε αναλάβει η THEC.

H ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ

Περιμένει παράδοση του Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, συλλαμβάνοντας τον πλέον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, έως τις 5 Οκτωβρίου, αναμένει από τις σερβικές αρχές, η εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου Κάρλα ντελ Πόντε, τόνισε χθες εκπρόσωπος του δικαστηρίου στη Χάγη. H δήλωση έγινε μία μέρα μετά την παράδοση στις σερβικές αρχές του καταζητούμενου από το Δικαστήριο της Χάγης για ορισμένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, Σρεντόγιε Λούκιτς. O Λούκιτς αναμένεται στη Χάγη εντός των ημερών

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ρωσικά πλοία σε νατοϊκή περιπολία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Από τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να συμμετάσχουν τα ρωσικά πλοία στην περιπολία σκαφών του NATO στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πάταξης της τρομοκρατίας, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του NATO, Γιάαπ ντε Χόουπ Σχιέφερ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ορόσημο στις σχέσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία. O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη συμμετοχή ρωσικών πλοίων στην νατοϊκή επιχείρηση Ενεργή Προστασία, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον κ. Σχιέφερ, τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του NATO στο Βερολίνο.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Κατέθεσαν νέο εκλογικό νόμο

ΡΩΜΗ. Την οργή της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόπειρα της κενροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, μόλις έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Βουλευτές της κυβέρνησης κατέθεσαν χθες το απόγευμα τροπολογία στην Κάτω Βουλή, η οποία, αν εγκριθεί, θα επαναφέρει στην Ιταλία το σύστημα της απλής αναλογικής. Εξοργισμένοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για απόπειρα εκλογικού τεχνάσματος, προκειμένου να σώσει το «τομάρι» της. H Ιταλία έχει υιοθετήσει από το 1993 εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. «Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της δημοκρατίας. H αλλαγή του εκλογικού νόμου έξι μήνες πριν από τις εκλογές αποτελεί εξευτελισμό του πολιτικού μας συστήματος», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ρομάνο Πρόντι.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Προετοιμάζεται για τη γρίπη

ΛΟΝΔΙΝΟ. Λίγες εβδομάδες θα έχει στη διάθεσή της η Βρετανία, προκειμένου να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση πανδημίας, σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού της νόσου των πουλερικών, H5N1, και την ταχύτατη διάδοση της νόσου στην Ασία, προειδοποίησαν χθες εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Υγειονομικής Προστασίας. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι η λήψη μέτρων όπως η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών και η πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων στα αεροδρόμια, θα περιορίσουν τη διάδοση της ασθένειας. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση εντοπισμού του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα, τα περιθώρια αντίδρασης θα είναι περιορισμένα, δεδομένης της μεγάλης ταχύτητας διάδοσης της ασθένειας.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

Κατηγορίες για τον θάνατο γερόντων

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια απαγγέλθηκαν σε βάρος ιδιοκτητών ιδιωτικού γηροκομείου, για τον θάνατο 34 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της επέλασης του τυφώνα «Κατρίνα». Οι αρχές κατηγόρησαν τους διευθύνοντες το γηροκομείο St Rita’s home, για αγνόηση των διαταγών υποχρεωτικής εκκένωσης του γηροκομείου από τους γέροντες, τα πτώματα των οποίων ανακαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τις πρώτες κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια που απαγγέλλουν οι αρχές, και οι οποίες σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Κατρίνα». Την περασμένη Κυριακή 45 πτώματα βρέθηκαν να επιπλέουν σε νοσοκομείο της Νέας Ορλεάνης. Οι ιδιοκτήτες υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι ήταν αδύνατο να μετακινηθούν.

ΜΕΤΑ THN ΚΑΤΑΔΙΚΗ TOY ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Εκδίκαση έφεσης του Χοντορκόφσκι

ΜΟΣΧΑ. Ξεκίνησε χθες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο κρατούμενος Ρώσος μεγιστάνας, πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Yykos, Μικαήλ Χοντορκόφσκι κατά της πρωτόδικης καταδίκης του για φοροδιαφυγή και απάτη. H ομάδα των δικηγόρων του κ. Χοντορκόφσκι προσπάθησε να καθυστερήσει την εκδίκαση της έφεσης, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές επισπεύδουν τις διαδικασίες, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με το ρωσικό Δίκαιο, ο κ. Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκτίει φυλάκιση εννέα ετών, μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, εφόσον εκκρεμεί η εκδίκαση έφεσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή