Εμβρυα από μεταμόσχευση κατεψυγμένων ωοθηκών

Εμβρυα από μεταμόσχευση κατεψυγμένων ωοθηκών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. Επιστήμονες στο Ισραήλ κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν έμβρυα από ολόκληρες ωοθήκες, οι οποίες είχαν μεταμοσχευθεί αφού αποψύχθηκαν.

Η ιατρική ομάδα του Ινστιτούτου Ζωικών Επιστημών του Μπετ Νταγκάν του Ισραήλ δημοσίευσε το πόρισμα της έρευνάς της στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction, επισημαίνοντας ότι αν και η μέθοδος εφαρμόσθηκε σε προβατίνα, θα μπορέσει κάποια ημέρα να επεκταθεί και στον άνθρωπο, καθώς η επιστημονική κοινότητα αναζητεί τρόπους προστασίας της γυναικείας γονιμότητας, σε περιπτώσεις ιδιαίτερα τοξικών αντικαρκινικών θεραπειών.

Πειράματα σε πρόβατα

Μια επιλογή των ιατρών αφορά την αφαίρεση, γονιμοποίηση και το πάγωμα γυναικείων ωοθηκών. H μέθοδος αυτή, όμως, οδηγεί σε περιορισμένα ποσοστά επιτυχών κυήσεων. Αλλη λύση είναι το πάγωμα και η μεταμόσχευση παγωμένων λωρίδων ιστών ωοθήκης. Δύο μωρά γεννήθηκαν με τη μέθοδο αυτή.

Ο δρ Αμίρ Αράβ και η ιατρική του ομάδα πειραματίσθηκαν με τις ωοθήκες οκτώ προβατίνων, δοκιμάζοντας εάν οι ωοθήκες και τα αιμοφόρα αγγεία τους θα επιβίωναν της κρυονικής συντήρησης. Επέλεξαν να πειραματισθούν με πρόβατα, καθώς οι ωοθήκες τους είναι παραπλήσιες των ανθρώπινων.

Πέντε από τις οκτώ παγωμένες ωοθήκες, που είχαν προηγουμένως αποψυχθεί, μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς στις προβατίνες, οδηγώντας στη δημιουργία δύο ωαρίων. Από αυτά, οι ερευνητές πέτυχαν τη δημιουργία πρώιμων εμβρύων προβάτων. Με την πάροδο τριών ετών, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα από τα πρόβατα και διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευθείσα ωοθήκη συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά, παράγοντας ωάρια. «Πετύχαμε να αποδείξουμε ότι η μακροχρόνια κατάψυξη δεν βλάπτει τα κατεψυγμένα αναπαραγωγικά όργανα», λέει ο δρ Αράβ. H συνάδελφός του, δρ Γιουντίτ Νατάν, της εταιρείας Core Dynamics Biotech, εξηγεί: «Μένει ακόμη να γίνει πολλή μελέτη και πειραματισμός, ελπίζουμε όμως ότι σε λίγα μόλις χρόνια, η μέθοδός μας θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τις γυναίκες». O πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, δρ Αλαν Πέισι, λέει: «Οι έρευνες με στόχο την προστασία της γυναικείας γονιμότητας συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα. Δεν μπορούμε, όμως, να προβλέψουμε ποια από τις πειραματικές μεθόδους θα υιοθετηθεί από τον ιατρικό κόσμο για να γίνει επέμβαση ρουτίνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή