O Σαρόν πετάει το «μπαλάκι» στους Παλαιστινίους

O Σαρόν πετάει το «μπαλάκι» στους Παλαιστινίους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ABIB. H ευθύνη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή βαρύνει πλέον τους Παλαιστινίους, μετά την ιστορικής σημασίας αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό τόνισε χθες το βράδυ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του OHE ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. «Ηρθε πλέον η σειρά των Παλαιστινίων. Από αυτούς εξαρτάται αν θα αντιληφθούν ότι κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους και θα προχωρήσουν μπροστά». O κ. Σαρόν επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή οφείλει να φροντίσει για τον αφοπλισμό των ενόπλων ομάδων, όπως προβλέπει και ο οδικός χάρτης για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, τον οποίο στηρίζουν και οι ΗΠΑ. Νωρίτερα, ο κ. Σαρόν είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να αποδείξει η Παλαιστινιακή Αρχή ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. O Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Σαρόν για το θάρρος που επέδειξε με την απόφαση για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, παρ’ ότι όπως επεσήμανε γνώριζε ότι αυτό ήταν πολύ δύσκολο για τους Ισραηλινούς.

Δοκιμασία Παλαιστινίων

Εξερχόμενος των συνομιλιών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η άποψη των Αμερικανών είναι ότι αυτή την περίοδο οι Παλαιστίνιοι δοκιμάζονται. «Αν δεν μπορούν να ελέγξουν τη Γάζα, τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Ανησυχία επίσης προκαλεί, τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας Παλαιστίνιοι διασχίζουν τα σύνορα με την Αίγυπτο χωρίς να υποβάλλονται σε κανέναν έλεγχο. O κ. Σαρόν ελπίζει ότι «οι Αιγύπτιοι στο τέλος θα δουν το φως» και σύντομα θα αρχίσουν να ελέγχουν εξονυχιστικά τα σύνορα. Προς αυτή την κατεύθυνση ασκούν πιέσεις και οι ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαρόν, ο πρόεδρος της Παλαιστιανικής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε χθες ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν πλήρη έλεγχο της κατάστασης στη Γάζα. Χθες, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη ότι τμήμα του αμφιλεγόμενου Τείχους των Ισραηλινών κατά μήκος της Δυτικής Οχθης θα πρέπει να κατεδαφιστεί με το σκεπτικό ότι φυλακίζει χιλιάδες Παλαιστινίους προς όφελος θυλάκου Ισραηλινών. Στην απόφαση επισημαίνεται ωστόσο ότι το τείχος είναι νόμιμο, καθώς συνιστά στοιχείο γα την ασφάλεια του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή