Στις κάλπες αύριο 12,5 εκατ. Αφγανοί

Στις κάλπες αύριο 12,5 εκατ. Αφγανοί

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Αύριο ψηφίζουν οι πολίτες του Αφγανιστάν για την ανάδειξη μελών του Κοινοβουλίου και των επαρχιακών συμβουλίων με την εκλογική αναμέτρηση να θεωρείται το τελευταίο βήμα που θα ολοκληρώσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν και ένα χρόνο μετά την εκλογή του Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία. Ωστόσο, εκτός από τις απειλές των Ταλιμπάν κατά των υποψηφίων και τη δολοφονία επτά εξ αυτών σε διάστημα ενός μηνός, το ίδιο το εκλογικό σύστημα και η παρουσία πολλών πρώην(;) μουτζαχεντίν ως υποψηφίων δεν διασφαλίζει την επιτυχία των εκλογών.

Την Κυριακή αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 12,5 εκατομμύρια Αφγανοί και Αφγανές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ 5.800 ανεξάρτητων υποψηφίων αυτόν που θα τους εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο τους αντιπροσώπους στα πολυάριθμα επαρχιακά συμβούλια. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές το ίδιο το εκλογικό σύστημα, το οποίο επελέγη από τον κ. Καρζάι παρά τις επιφυλάξεις των Ηνωμένων Εθνών, και το οποίο αναγκάζει τον κάθε υποψήφιο να είναι ανεξάρτητος και όχι μέλος κόμματος, είναι πολύ πιθανό να έχει αποτέλεσμα την ανάδειξη ενός χαοτικού Κοινοβουλίου ανίκανου να καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση. Τα προβλήματα όμως που ταλανίζουν το Αφγανιστάν, δηλαδή φτώχεια, Ταλιμπάν, διαφθορά, παραγωγή ναρκωτικών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα Κοινοβούλιο διασπασμένο σε δεκάδες μικρές ομάδες.

Επιπλέον, πολλοί πολέμαρχοι οι οποίοι είναι υποψήφιοι βουλευτές ήδη παρεμποδίζουν και σε αρκετές περιπτώσεις τρομοκρατούν τους συνυποψηφίους τους, ενώ ενδεχόμενη εκλογή τους δεν είναι σίγουρο ότι θα προάγει τη δημοκρατία στη χώρα. Την Πέμπτη η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch προειδοποίησε ότι οι εκλογές λαμβάνουν χώρα μέσα «σε κλίμα φόβου» και ότι πολλοί από τους υποψήφιους βαρύνονται από κατηγορίες για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Περίπου 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τις αρχές του χρόνου, οι περισσότεροι αντάρτες Ταλιμπάν, ενώ τόσο τα αμερικανικά στρατεύματα όσο και η πολυεθνική δύναμη του NATO βρίσκονται σε επιφυλακή εν όψει των εκλογών.

Και πολλές γυναίκες

Πάντως είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών υπάρχουν αρκετές γυναίκες καθώς 68 από τις 249 έδρες του Κοινοβουλίου προορίζονται για γυναίκες βουλευτές. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή, πολύ περισσότερο, δε, από δημόσια αξιώματα. Εκτός των κρουσμάτων βίας που ήδη έχουν σημειωθεί και ενδέχεται να επαναληφθούν την Κυριακή, οι πολύ μεγάλοι κατάλογοι υποψηφίων και το μεγάλο ποσοστό αναλφαβητισμού μεταξύ των ψηφοφόρων αναμένεται να προκαλέσουν σύγχυση και καθυστερήσεις κατά την εκλογική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή