Αφγανιστάν: οι πολέμαρχοι δίπλα στις κάλπες

Αφγανιστάν: οι πολέμαρχοι δίπλα στις κάλπες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, από συμμαχικές δυνάμεις των οποίων ηγούντο οι Αμερικανοί, ένα καινούργιο αντάρτικο κορύφωσε τις απειλές και την εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Σε όλο το Αφγανιστάν, η παρουσία πρώην πολεμάρχων κατά τη διενέργεια των εκλογών δικαιολογεί τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί για εκφοβισμό των υποψηφίων. Είναι ωστόσο εντυπωσιακό, το πόσοι πολλοί Αφγανοί δεν τρομάζουν από τις απειλές και τη βία. Το κατά πόσον οι άνδρες και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θα καταφέρουν να ρίξουν σήμερα ελεύθερα την ψήφο τους μένει να διαπιστωθεί. Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι υποψήφιοι που έχουν δεχτεί απειλές, ορκίστηκαν να μην αποσύρουν την υποψηφιότητά τους παρότι αναγκάστηκαν να περιορίσουν κάπως την προεκλογική τους εκστρατεία.

«Οταν υπέβαλα την υποψηφιότητά μου, γνώριζα όλα αυτά τα προβλήματα», λέει η 34χρονη Ρόνα Ταρίν, υποψήφια στην επαρχία Κανταχάρ. Οι γυναίκες προβλέπεται να καταλάβουν στο αφγανικό Κοινοβούλιο 68 έδρες επί συνόλου 249, και η κ. Ταρίν είναι μία από τις εννέα υποψήφιες που διεκδικούν μία από τις τρεις έδρες που προορίζονται για τις γυναίκες στην επαρχία. «Για πόσο καιρό ακόμη θα κάθομαι σπίτι μου;», λέει οργισμένη, «για πόσο καιρό ακόμη θα κλείνω τα μάτια μου; Πρέπει να μεταφέρω τα προβλήματά μου στο Κοινοβούλιο».

Το τίμημα όμως για κάποιον που θέτει υποψηφιότητα στις αφγανικές εκλογές μπορεί να είναι η ίδια του η ζωή. Από τις αρχές Ιουνίου, έξι υποψήφιοι και πέντε εργαζόμενοι στην εκλογική επιτροπή σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι Ταλιμπάν με φυλλάδια γνωστά ως «νυχτερινές επιστολές», τα οποία αφήνουν σε αγορές και τζαμιά, απειλούν όποιον συμμετάσχει στις εκλογές. Σε περιοχές του Κεντρικού και του Βορείου Αφγανιστάν οι κάτοικοι φοβούνται λιγότερο τους Ταλιμπάν και περισσότερο τους πανίσχυρους πρώην αρχηγούς των Μουτζαχεντίν που παρότι υποτίθεται ότι έχουν αφοπλιστεί και έχουν απομακρυνθεί από δημόσια αξιώματα, εξακολουθούν να ασκούν σημαντική επιρροή στις περιοχές όπου δρουν.

Απαντώντας στην κριτική που τους ασκείται, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας, αστυνομικοί και αξιωματούχοι που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της διοργάνωσης των εκλογών, υποστηρίζουν ότι σήμερα, σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους, 12,6 εκατομμύρια Αφγανοί θα εκλέξουν ανάμεσα σε 5.600 υποψηφίους τα μέλη του Κοινοβουλίου και των εθνοσυνελεύσεων των επαρχιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή