Δηλώσεις Σαρόν προκαλούν παλαιστινιακές αντιδράσεις

Δηλώσεις Σαρόν προκαλούν παλαιστινιακές αντιδράσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. Την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής έχει προκαλέσει η δέσμευση του Αριέλ Σαρόν για την υλοποίηση του σχεδίου ένωσης της Μάλε Αντουμίμ με την Ιερουσαλήμ, αλλά και η δήλωση του απερχόμενου πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Ντάνιελ Κούρτζερ, περί άρσης των αντιρρήσεων των Αμερικανών στην προοπτική της προσάρτησης των μεγάλων εποικισμών της Δυτικής Οχθης. Στο μεταξύ και ενώ ο Αριέλ Σαρόν παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος αποκαθήλωσής του από την ηγεσία του Λικούντ είναι υπαρκτός, ο αιγυπτιακός στρατός και οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να ανακτήσουν προχθές τον έλεγχο των νοτίων συνόρων της Λωρίδας της Γάζας. Χθες, μάλιστα, ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αιγύπτου.

«Η ένωση της Μάλε Αντουμίμ με την Ιερουσαλήμ είναι αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μιλώντας ενώπιον μελών της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο κ. Σαρόν απέρριψε ακόμα τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων περί επικείμενης αποκοπής του βορείου τμήματος της Δυτικής Οχθης από το νότιο σε περίπτωση προσάρτησης των μεγάλων εποικισμών της περιοχής στο Ισραήλ. Παράλληλα, αρνητικά σχόλια προκάλεσε ο ισχυρισμός του απερχόμενου πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, περί αποδοχής από την αμερικανική κυβέρνηση του αιτήματος για διατήρηση του ελέγχου των μεγάλων εποικισμών της Δυτικής Οχθης. O κ. Κούρτζερ επικαλέστηκε μεν επιστολή του Τζορτζ Μπους προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όμως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απλώς αναγνωρίσει ότι η επιστροφή στα σύνορα του 1949 δεν είναι εφικτή. Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Σάεμπ Ερεκάτ, έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων πριν από την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων. «Πρόκειται για δηλώσεις που δεν συμβάλλουν στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σημείωσε ο ίδιος. Τέλος, ισραηλινές πηγές άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιφρούρηση των νοτίων συνόρων της Λωρίδας της Γάζας.

Αστυνομικοί στης E.E. στη Ράφα;

Σύμφωνα δε με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», εξετάζεται η πιθανότητα αποστολής μικρής αστυνομικής δύναμης της E.E. στην περιοχή της Ράφα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ήταν μέχρι πρότινος αντίθετο στην οποιαδήποτε ανάληψη ρόλου στον τομέα της ασφάλειας από την E.E. στα παλαιστινιακά εδάφη, θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες μεροληπτούν υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή