Συμφωνία των «5» με τη Βόρεια Κορέα

Συμφωνία των «5» με τη Βόρεια Κορέα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Συμφωνία, που προβλέπει ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και θα λάβει ως αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και ενεργειακή βοήθεια, επετεύχθη χθες στο Πεκίνο. H συμφωνία, που ίσως να αποτελέσει την αρχή νέας εποχής, ήρθε μετά δύο χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα από την έναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων, πριν από δύο χρόνια ίσως και περισσότερο» δήλωσε ο Γου Νταουάι, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, μεσολαβήτριας των εξαμερών συνομιλιών. Το σχέδιο συμφωνίας, που υπεγράφη από τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Κορέα, καθώς και την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, προβλέπει ότι η Πιονγιάνγκ θα σταματήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και θα δεχθεί εκ νέου τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα θα λάβει βοήθεια, διπλωματικές διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ασφαλείας. Τα μέρη συμφώνησαν να επανέλθουν τον Νοέμβριο σε συζητήσεις για τις απαιτούμενες διευκρινίσεις.

«Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη, όμως ελπίζουμε ότι μπορεί μελλοντικά να λυθεί μέσω αυτής της συμφωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες Κρίστοφερ Χιλ. «Είναι η πρώτη φορά που δεσμεύθηκαν με διεθνή συμφωνία να τερματίσουν τελείως τα οπλικά τους προγράμματα».

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η Πιονγιάνγκ «δηλώνει» ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμά της για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι οι επιθεωρητές ανυπομονούν να επιστρέψουν στη χώρα. Αντίστοιχη συμφωνία για παροχή ενέργειας στη Βόρεια Κορέα, με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό της, είχε υπογραφεί και το 1994 αλλά δεν είχε τηρηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή