Αναίμακτο το προσκύνημα των σιιτών στην Καρμπάλα

Αναίμακτο το προσκύνημα των σιιτών στην Καρμπάλα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αδιαφορώντας για τις απειλές των εξεγερθέντων και την εις βάρος τους κήρυξη πολέμου από τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην Καρμπάλα για να συμμετάσχουν στην κορύφωση των θρησκευτικών εορτασμών προς τιμήν του ιμάμη Μοχάμεντ Αλ Μαχντί. Μολονότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για νέα αιματοχυσία δεν επαληθεύτηκαν, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μεγάλη επίθεση ενάντια στους προσκυνητές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν σε σημεία ελέγχου της λεωφόρου που συνδέει τη Βαγδάτη με την Καρμπάλα. Στο μεταξύ, ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης τον ανιψιό του Σαντάμ Χουσεΐν και πρώην σύμβουλο του καθεστώτος, Αϊμάν Σαμπάουι. O τελευταίος, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, καταδικάστηκε για χρηματοδότηση των εξεγερθέντων και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.

Ανακάλυψαν όλμους

Ομαλά ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ οι εορτασμοί για τη γέννηση του δωδέκατου και τελευταίου ιμάμη των σιιτών, Μοχάμεντ Αλ Μαχντί, με τη συμμετοχή δύο εκατομμυρίων προσκυνητών στην Καρμπάλα. Χθες, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ιρακινής αστυνομίας, Ραχμάν Αλ Μουσάουι, υποστήριξε ότι οι αρχές της Καρμπάλα ανακάλυψαν πενήντα όλμους κοντά στο κέντρο της πόλης και ανακοίνωσε τη σύλληψη πέντε Αράβων από την περιοχή του Κόλπου και οκτώ Ιρακινών.

Στη Βασόρα, κατά τα άλλα, οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν χθες το πρωί δύο Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν στέλεχος της τοπικής αστυνομίας. Αργότερα, μάλιστα, εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο βρετανικά άρματα μάχης απαιτώντας τη μη παράδοση των δύο συλληφθέντων στους Βρετανούς.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών, Αλί Αλάουι, ο οποίος ισχυρίστηκε σε βρετανική εφημερίδα ότι άγνωστοι υπεξαίρεσαν ένα δισ. δολ. από το υπουργείο Αμυνας του Ιράκ. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην Ιστορία και για γεγονός με αντίκτυπο στον αγώνα της κυβέρνησης κατά των εξεγερθέντων», τόνισε ο κ. Αλάουι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή