Αγρια σφαγή σε φυλακή στη Γουατεμάλα

Αγρια σφαγή σε φυλακή στη Γουατεμάλα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ. Οι βίαιες συμμορίες, μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες των κοινωνιών της Κεντρικής Αμερικής, έδωσαν ένα ακόμη δείγμα βαρβαρότητας χθες, σε φυλακή της Γουατεμάλας. Μέλη συμμορίας εισέβαλαν στη φυλακή ανηλίκων στο Σαν Χοσέ Πινούλα, έσυραν δώδεκα μέλη αντίπαλης συμμορίας έξω από τα κελιά τους και τα εκτέλεσαν. Πριν απομακρυνθούν άφησαν τη χαρακτηριστική, μακάβρια «υπογραφή» τους, ένα κομμένο κεφάλι.

Χωρίς όπλα οι φρουροί

Λόγω του ότι επρόκειτο για φυλακές ανηλίκων, οι φρουροί δεν έφεραν όπλα, ενώ οι αστυνομικές ενισχύσεις που είχαν ζητηθεί, δεν είχαν ακόμη καταφθάσει. Οι φρουροί είχαν ζητήσει ενισχύσεις λόγω της αναταραχής που επικρατεί, τους τελευταίους μήνες, στις φυλακές της χώρας. Στις αρχές Αυγούστου, 36 μέλη συμμοριών είχαν δολοφονηθεί σε ταυτόχρονα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών σε επτά φυλακές της χώρας.

Οι δύο μεγάλες συμμορίες της χώρας, η Μάρα Σαλβατρούτσα και η Μάρα 18 είχαν συμφωνήσει να μην συγκρούονται μέσα στις φυλακές. Ομως, η συμφωνία αυτή κατέρρευσε με αποτέλεσμα το τελευταίο ξέσπασμα βίας.

«Τους υποχρέωσαν να βγουν από τα κελιά τους και τους εκτέλεσαν έναν προς έναν», είπε ο Μπίρον Αλβαράδο, διευθυντής κυβερνητικού προγράμματος που ασχολείται με τη νεανική παραβατικότητα. Δημοσιογράφος που επισκέφθηκε τη φυλακή είδε πέντε πτώματα στοιβαγμένα έξω από έναν κοιτώνα, και ένα κεφάλι στο γήπεδο μπάσκετ της φυλακής. Οι συμμορίες της Κεντρικής Αμερικής διαλέγουν κατά καιρούς αυτή τη μέθοδο μακάβριας «επίδειξης». Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη σφαγή, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν τέταρτο. Φρουρός που κράτησε την ανωνυμία του είπε ότι οι επιτιθέμενοι ανήκαν στη Μάρα Σαλβατρούτσα και οι νεκροί στη Μάρα 18.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μεγάλη διεθνής αστυνομική επιχείρηση συνέλαβε 660 μέλη συμμοριών σε πέντε χώρες. H επιχείρηση, για την οποία το αμερικανικό FBI συνεργάστηκε με 6.400 αστυνομικούς στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Μεξικό και τις ΗΠΑ είχε καταλήξει στη σύλληψη 98 ατόμων στη Γουατεμάλα. Στο Ελ Σαλβαδόρ είχαν συλληφθεί 237 άτομα, στην Ονδούρα 162, στο Μεξικό 90 και στις ΗΠΑ 73. Σε άλλη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που επικεντρώθηκε μόνο στις ΗΠΑ, συνελήφθησαν 582 ύποπτοι για συμμετοχή σε συμμορία. Υπολογίζεται ότι οι συμμορίες της Κεντρικής Αμερικής αριθμούν 50.000 μέλη, ενώ των ΗΠΑ 750.000 μέλη.

Οι συμμορίες ανηλίκων, οι «μάρας» ελκύουν εφήβους που μεγαλώνουν σε εξαθλιωμένες συνθήκες και για τους οποίους η ένταξη σε μια συμμορία εγγυάται κάποιο εισόδημα. H ένταξη ανοίγει ένα φαύλο κύκλο βίας που ενίοτε φθάνει στα όρια της φρικαλεότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή