Αιματηρή σύγκρουση Βρετανών – Ιρακινών στη Βασόρα

Αιματηρή σύγκρουση Βρετανών – Ιρακινών στη Βασόρα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΣΟΡΑ. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εσχάτως ο βρετανικός στρατός στη Βασόρα, αντικατοπτρίζει το περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ η αντίδραση των Βρετανών ενδέχεται να προκαλέσει νέα προβλήματα. Εκπρόσωπος Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε το συμβάν «εξαιρετικά ατυχές».

Δύο Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά(!), συνελήφθησαν νωρίς τη Δευτέρα από την ιρακινή αστυνομία. αφότου αντάλλαξαν πυροβολισμούς κατά τους οποίους σκοτώθηκε αστυνομικός και τραυματίστηκε πολίτης. Στη συνέχεια, οι δύο στρατιώτες μεταφέρθηκαν στις κεντρικές φυλακές της Βασόρας όπου λίγο αργότερα κατέφθασαν βρετανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Πολύ γρήγορα πλήθος Ιρακινών περικύκλωσε τα οχήματα και άρχισε να πετάει πέτρες και βόμβες μολότοφ στα πληρώματα, τα οποία εγκατέλειψαν τα οχήματα και απομακρύνθηκαν κακήν κακώς. «Είχα λόγο να πιστεύω ότι η ζωή των δύο στρατιωτών μας κινδυνεύει», δήλωσε αργότερα ο Βρετανός στρατιωτικός διοικητής της Βασόρας, ταξίαρχος Τζον Λόριμερ. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Βρετανών στρατιωτών μέχρι που στις φυλακές εμφανίστηκαν βρετανικά τεθωρακισμένα τα οποία γκρέμισαν τον περίβολο των φυλακών και Βρετανοί καταδρομείς εισέβαλαν στο κτίριο για να απελευθερώσουν τους συναδέλφους τους. Τελικά οι δύο στρατιώτες βρέθηκαν σε σπίτι δίπλα στις φυλακές όπου είχαν μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας από παραστρατιωτικούς. «Δύο από τους στρατιώτες μας συνελήφθησαν από την ιρακινή αστυνομία και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να παραδοθούν στις (βρετανικές) στρατιωτικές αρχές», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Ριντ. Αντιθέτως εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού του Ιράκ χαρακτήρισε πολύ ατυχή εξέλιξη το γεγονός ότι οι βρετανικές δυνάμεις προσπάθησαν να απελευθερώσουν τους στρατιώτες τους με τον τρόπο που συνέβη. Χθες εξαγριωμένοι Ιρακινοί αστυνομικοί κατηγόρησαν τα βρετανικά στρατεύματα για τρομοκρατία.

Τέλος, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια τη Δευτέρα και την Τρίτη και πλέον ο αριθμός των αμερικανικών απωλειών ανέρχεται σε 1.904 στρατιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή