Υπό επιτήρηση όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη

Υπό επιτήρηση όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξ ορισμού ύποπτοι θεωρούνται εφεξής όλοι οι πολίτες της E.E. και ως εκ τούτου ο οφθαλμός του «Μεγάλου Αδελφού» θα είναι διαρκώς στραμμένος στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητές τους. Σύμφωνα με την πρόταση της κοινοτικής οδηγίας, που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι, όλες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και το σύνολο της δραστηριότητας των πολιτών στο Διαδίκτυο θα καταγράφονται και θα διατηρούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι φανερό ότι εκείνοι που εμπνεύστηκαν και συνέταξαν την πρόταση έχουν υπερβεί κατά πολύ την αρχική ιδέα, δηλαδή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Βάσει της προτεινόμενης κοινοτικής οδηγίας, οι υποψίες και η παρακολούθηση προηγούνται της έρευνας των Αρχών και της επιλογής υπόπτων, ακόμη μεγαλύτερη δε καινοτομία αποτελεί η δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης των συλλεγέντων στοιχείων. Οι συνδιαλέξεις και τα μηνύματα μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου θα καταγράφονται και θα διατηρούνται στις βάσεις δεδομένων των εταιρειών επί εξάμηνο. Αντιστοίχως, στα ηλεκτρονικά κιτάπια θα καταγράφονται και θα διατηρούνται επί δωδεκάμηνο οι κινήσεις του χρήστη στο Διαδίκτυο, η περιήγηση σε ιστοσελίδες, η ανταλλαγή αρχείων με άλλους χρήστες, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η τηλεφωνία μέσω Ιντερνετ. Ολα αυτά τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις διωκτικές και εισαγγελικές – δικαστικές αρχές των κρατών-μελών για χρονικές περιόδους που δεν προσδιορίζονται επακριβώς. Εκτός από την πρόσβαση, «δικαιώματα εκμετάλλευσης» των στοιχείων θα έχουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε να «αποσβέσουν» το πρόσθετο κόστος της καταγραφής. O εκτρωματικός χαρακτήρας της κοινοτικής οδηγίας ευλόγως προκαλεί προβληματισμούς, αγωνία, αλλά και μεγάλη απορία σε μια Ευρώπη στερημένη από την κατοχύρωση Συντάγματος, με μόνο εναπομείναντα φύλακα Θερμοπυλών τον κατά τόπους «συνήγορο του πολίτη».

Μεταρρυθμίσεις, όχι Σύνταγμα

Τις νέες προτεραιότητες της E.E. ανέδειξε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομική συγκυρία και οι απειλητικοί για τη Δύση κινεζικοί ρυθμοί ανάπτυξης υποχρεώνουν τους Ευρωπαίους να αφήσουν για την ώρα κατά μέρος την υπόθεση της θεσμικής ανασυγκρότησης και της έγκρισης ενός «διόλου απαραίτητου» Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, αναγκαία είναι η αναζωογόνηση της πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και όχι η ανανέωση του θεσμικού της πλαισίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή