O τυφώνας «Ρίτα» κατευθύνεται προς το Τέξας

O τυφώνας «Ρίτα» κατευθύνεται προς το Τέξας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Με την αγωνία ενός νέου φονικού πλήγματος από τον τυφώνα «Ρίτα» ζουν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι πολλών περιοχών των ακτών του Κόλπου του Μεξικού, ενώ ήδη συζητώνται ευρέως οι επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου από ένα πιθανό πέρασμα του τυφώνα από τις ήδη πληγείσες πλατφόρμες άντλησης του μαύρου χρυσού που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο τυφώνας, ο οποίος αναβαθμίστηκε χθες σε κατηγορία 4, όμοια δηλαδή με αυτήν του τυφώνα «Κατρίνα» που σάρωσε πριν από τρεις εβδομάδες τις ακτές της Λουιζιάνα και του Μισισιπή, κατευθύνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στο Τέξας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πλήξει αργά την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο το πρωί.

Χθες, ο τυφώνας, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα, πέρασε ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή του Κι Ουέστ, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σημαντικές πλημμύρες ή άλλες καταστροφές.

Είχε διαταχθεί εκκένωση

Οι αρχές είχαν διατάξει την απομάκρυνση 80.000 κατοίκων της περιοχής, πολλοί από τους οποίους ωστόσο προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. O Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε θέσει προληπτικά την Πολιτεία της Φλόριντα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θέτοντας στη διάθεση των τοπικών αρχών όλα τα ομοσπονδιακά μέσα στην περίπτωση που χρειάζονταν, κατόπιν αιτήματος του αδελφού του Τζεμπ Μπους, κυβερνήτη της Φλόριντα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε εκ νέου η Λουιζιάνα, ενώ στη Νέα Ορλεάνη τα ειδικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ενισχύσουν τα φράγματα, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές ή καταρρεύσει από τον τυφώνα «Κατρίνα».

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο τυφώνας «Ρίτα», αν συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, θα πλήξει τις αμερικανικές ακτές νοτιότερα, στην Πολιτεία του Τέξας. Ομως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, οι ισχυρές βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν στη Νέα Ορλεάνη θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην πόλη που παραμένει ουσιαστικά ανοχύρωτη μετά την προηγούμενη καταστροφή.

Ηδη, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διέταξε την απομάκρυνση των δύο αεροπλανοφόρων, «Ιβο Τζίμα» και «Σρίβπορτ» προκειμένου να μην βρεθούν στο επίκεντρο του τυφώνα. Παράλληλα, άνδρες της εθνοφρουράς μεταφέρουν ήδη πολλούς από τους πληγέντες του προηγούμενου τυφώνα σε ασφαλέστερα σημεία μέσα στη Λουιζιάνα, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την απομάκρυνση της εθνοφρουράς από τη Νέα Ορλεάνη στην περίπτωση που ο τυφώνας πλήξει την πόλη. Σύμφωνα με τις αρχές, 500 λεωφορεία είναι έτοιμα να μεταφέρουν κόσμο από την πόλη της Νέας Ορλεάνης.

Και στο Τέξας οι αρχές προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, φοβούμενες το χειρότερο. Αν ο τυφώνας εξακολουθήσει να ενισχύεται, όπως φοβούνται οι ειδικοί του Κέντρου Πρόβλεψης Τυφώνων, οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τα 210 χιλιόμετρα την ώρα. Στην περιοχή του Γκάλβεστον, όπου το 1900 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τυφώνα, η δήμαρχος Λίντα Αν Τόμας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε την απομάκρυνση των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ χθες έκλεισαν και τα σχολεία της περιοχής.

Περίπου 1.100 πληγέντες από τον τυφώνα «Κατρίνα», οι οποίοι παραμένουν στο στάδιο και στο συνεδριακό κέντρο του Χιούστον, άρχισαν χθες να μεταφέρονται στο Αρκάνσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή